Υπάρχει καλύτερος τρόπος να συνοδεύσετε τον πρωινό σας καφέ από μια μηλόπιτα ή ένα κεκάκι μήλου; Ακολουθούν δύο συνταγές για ισάριθμα ελαφριά γλυκάκια με μήλο, που φτιάχνονται εύκολα και γρήγορα, γίνονται πεντανόστιμα και καταναλώνονται ακόμη γρηγορότερα ως πρωινό κι όχι μόνο σνακ, στο γραφείο, αλλά και στο σχολείο.

Μίνι μηλόπιτα

Υλικά

4 κουταλιές σούπας βούτυρο

4 κ. σ. μέλι θυμαρίσιο

4 κ.σ. κρέμα γάλακτος

4 μέτρια μήλα

1/2 πακέτο (125 γραμ.) μπισκότα digestive

1 πρέζα κανέλα

1 πρέζα αλάτι

2 κ.σ ακατέργαστη ζάχαρη

Εκτέλεση

Για τις μίνι μηλόπιτες, καθαρίζουμε πρώτα τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Παράλληλα, θρυμματίζουμε τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε με την κανέλα. Θα χρειαστούμε 4 φορμάκια μιας χρήσεως ή 4 ramekin, τα γνωστά πυρίμαχα σκεύη για σουφλέ. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο, το μέλι, την κρέμα και το αλάτι. Ανακατεύουμε να διαλυθούν και μόλις πάρουν βράση τα αφήνουμε 3-4΄ ακόμη, να σχηματίσουν χοντρές φουσκάλες. Ισομοιράζουμε τη μισή γέμιση-σος στα 4 φορμάκια και στη συνέχεια, με τη μισή ποσότητα μήλου, κάνουμε από μία στρώση φρούτου σε κάθε ένα. Συνεχίζουμε με τα μισά θρυμματισμένα μπισκότα κι επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα μήλα, 1 στρώση σε κάθε φορμάκι. Τελειώνουμε με μία στρώση από μπισκότα και περιχύνουμε κάθε φορμάκι με τη σος που έχει μείνει. Βάζουμε τα φορμάκια σε σχάρα και πασπαλίζουμε με την ακατέργαστη ζάχαρη. Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις για περίπου 20΄ μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε να σταθούν για 5΄ στα φορμάκια και αναποδογυρίζουμε. Σερβίρουμε με χτυπημένη κρέμα γάλακτος στην οποία έχουμε προσθέσει λίγη ζάχαρη άχνη και εκχύλισμα βανίλιας ή και με παγωτό.

Μίνι κεκάκι μήλου

Υλικά

125 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

160 γρ. ζάχαρη

2 μεγάλα αβγά

150 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

80 ml χυμό μήλου

1 μήλο

1 βανίλια

2 κουταλιές σούπας καστανή ζάχαρη

1/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα

Εκτέλεση

Για τα μίνι κεκάκια μήλου, χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο για 3΄-4΄, μέχρι να κρεμώσουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το χτύπημα, για να απορροφάει το μείγμα το αβγό που προστίθεται κάθε φορά. Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το χυμό μήλου. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα για 8 ατομικά κεκάκια ή χρησιμοποιούμε 8 φορμίτσες μιας χρήσης. Ισομοιράζουμε το μείγμα. Πλένουμε και κόβουμε στα 4 το μήλο (με τη φλούδα). Αφαιρούμε την καρδιά και τους σπόρους και κόβουμε σε λεπτές φέτες (με τη φλούδα). Καλύπτουμε τα κεκάκια με τις φέτες μήλου. Σε μπολάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα. Με το μισό μείγμα πασπαλίζουμε τα κεκάκια. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις για 25΄. Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, τα ξεφορμάρουμε να κρυώσουν. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κανελοζάχαρη.