Το εξαιρετικά φιλόδοξο χαρτοφυλάκιο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει θεμέλιο λίθο της διακυβέρνησής του, αναλαμβάνει ο…κεντροαριστερός και έμπειστος του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκος Πιερρακάκης, διευθυντής Ερευνών της διαΝΕΟσις.

Ο νέος υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης μάλιστα είναι εκείνος που καθιέρωσε τη φράση οτι χρειάζεται να κηρυχθεί ένας «ψηφιακός ανένδοτος» στη γραφειοκρατία. Θεωρείται ειδικός στα θέματα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Έχει ήδη σχηματίσει ένα επιτελείο Ελλήνων και ξένων ειδικών για την εφαρμογή ενός σχεδίου για την ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, με πρώτο στόχο, σε ορϊζοντα 4ετίας, να έχουμε προσεγγίσει τον μέσον όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις ψηφιακές επιδόσεις.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης γεννήθηκε το 1983. Με καταγωγή από τη Μάνη, μεγάλωσε στα Κάτω Πατήσια. Είναι οικονομολόγος και πολιτικός επιστήμονας με σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο MIT και στο Harvard Kennedy School.

Είναι καθηγητής στο Athens Tech College και διευθυντής ερευνών του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις.

Υπήρξε το νεότερο μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος τον είχε ξεχωρίσει το καλοκαίρι του 2012, όταν τον τοποθέτησε επικεφαλής στη Μονάδα Ανάπτυξης Πολιτικών. Ο ίδιος ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ από την ηλικία των 18 ετών.

Συνεργάστηκε, το 2009, με την Άννα Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας. Ανέλαβε τη διεύθυνση του Ινστιτούτου Νεολαίας, οργανισμός που υλοποιούσε ευρωπαϊκά προγράμματα για την ενθάρρυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Επίσης, υπηρέτησε ως σύμβουλος στο Υπουργείο Ανάπτυξης και καθηγητής στο Αthens Information Technology (AIT). Το 2014, υπήρξε μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα των δανειστών.