Κατ’ εξοχήν καλοκαιρινό φαγητό τότε που οι πιπεριές, οι μελιτζάνες και οι ντομάτες είναι στην εποχή τους, το Πηλιορείτικο «σπετζοφάι», μπορεί να γίνει κι ορφανό, χωρίς το λουκάνικο ρίχνοντας στο τέλος φέτα σπασμένη σε κομματάκια.

Υλικά

1 κιλό πιπεριές κέρατα

2 μελιτζάνες σε ροδέλες (προεραιτικά)

2 ώριµες ντοµάτες, ψιλοκοµµένες, χωρίς τη φλούδα τους

1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 λουκάνικα µοσχαρίσια, σε ροδέλες

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε τις πιπεριές µαζί µε το λουκάνικο µέχρι να ροδίσουν. Με το χέρι κόβουµε όσο γίνεται πιο ψιλή την ντοµάτα και τη ρίχνουµε στο τηγάνι µαζί µε το σκόρδο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και αφήνουµε την ντοµάτα να σιγοµαγειρευτεί, µέχρι να µείνει µόνο µε το λάδι της. Ρίχνουµε µπόλικο πιπέρι και σερβίρουµε. Τις πιπεριές τις βάζουµε ολόκληρες µε το κοτσανάκι τους. Αν µας ενοχλούν τα σπόρια, τα αφαιρούµε µαζί µε το κοτσάνι προσεχτικά, χωρίς να χαλάσουµε το σχήµα της πιπεριάς. Συνοδέψτε με φρέσκο ψωμάκι για βούτες. Αν μας λείπει το λουκάνικο, µαγειρεύουµε το σπετζοφάι ορφανό, ρίχνοντας στο τέλος φέτα σπασµένη σε κοµµατάκια. Νοστιµιά του δίνει και η µελιτζάνα σε ροδέλες, που τηγανίζεται από την αρχή στο λάδι, µαζί µε τις πιπεριές.