Ατημέλητος, ελαφρώς άγαρμπος, με χαρακτηριστικά τα μακριά αυτιά, τα δύο δόντια που προεξέχουν και κυρίως εκείνη την… σπιρτάδα στο βλέμμα του, υπήρξε διαχρονικά ένας από τους πιο αγαπημένους αντιήρωες του Ντίσνεϊ.

Παρότι αξιαγάπητος, ο Γκούφι ήταν πάντα ο μοναδικός από την τρελοπαρέα των διάσημων καρτούν με τον οποίο σχεδόν κανένα παιδί δεν ταυτίστηκε στο πέρασμα των χρόνων.

Σε αντίθεση με την ευφυία του κολλητού του φίλου, του Μίκυ, την μόνιμη τσαντίλα του Ντόναλντ, τη γλύκα και την εξυπνάδα των δύο κοριτσιών (Μίνυ και Νταίζη), ή έστω την απύθμενη τσιγκουνιά του παππού-Σκρούτζ, το σήμα κατατεθέν του Γκούφι είναι η αφέλειά του…

Ο Πλακατζής, έξω καρδιά, ιππότης με τις κυρίες, αθώος σαν παιδί, ολίγον χαοτικός, αλλά πιστός και πάντα έτοιμος να βοηθήσει τους φίλους του.

Ο Γκούφυ (Goofy) γεννήθηκε στο στούντιο της Ντίσνεϊ με «μπαμπά» τον καρτουνίστα Αρτ Μπάμπιτ. Η πρώτη του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη έγινε σαν σήμερα, στις 25 Μαϊου του 1932, σε μία ταινία με τον τίτλο «Mickey’s Revue».

Είχε το όνομα Ντίπι Ντογκ και ο ρόλος του -παρότι μικρός- προκάλεσε αίσθηση  χάρη στο γέλιο που προκαλούσε. Ακολούθησαν ρόλοι κομπάρσου σε πέντε επόμενες ταινίες, μέχρι να έρθει η αναγνώριση.

Ήταν 11 Αυγούστου 1934, με το φιλμ «The Orfan’s Benefit». Ο Ντίπι Ντογκ μετονομάστηκε σε Γκούφι, ο ρόλος του ήταν μεγαλύτερος και έγινε μέλος του στενού περιβάλλοντος του Μίκυ Μάους, μαζί με τον Ντόναλντ Ντακ. Σταδιακά, ο Γκούφι ανεβαίνει στην ιεραρχία των ηρώων της Ντίσνεϊ και αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Goofy and Wilbur, που έκανε πρεμιέρα στις 17 Μαρτίου 1939.

Τα επόμενα χρόνια ο Γκούφι είναι πλέον ένας από τους σταρ της Ντίσνεϊ, επισκιάζοντας ακόμη και τον Μίκυ, που γίνεται το καλό παιδί και δεν εμπνέει τους καρτουνίστες. Αντίθετα, ο συνδυασμός της αδεξιότητας του Γκούφι και της ηττοπάθειας του Ντόναλντ δημιούργησε ένα εκρηκτικό δίδυμο, που σκορπά άφθονο γέλιο. Ο Γκούφι παρέμεινε στο προσκήνιο ως τις αρχές της δεκαετίας του ’60 για να υποχωρήσει στη συνέχεια σε μικρούς χαρακτηριστικούς ρόλους, κυρίως στην τηλεόραση.

Το 1992 στην τηλεοπτική σειρά Goof Troop, μάθαμε το πλήρες όνομά του, Γκούφι Γκουφ, καθώς και ότι έγινε… μπαμπάς. Το όνομα του διαδόχου του είναι Μαξιμίλιαν Μαξ Γκουφ, ενώ η μητέρα του παιδιού ακόμη… αγνοείται.

Όπως και να’ χει ο Γκούφι πάλι πρωτοτύπησε καθώς είναι ένας από τους ελάχιστους ήρωες καρτούν που έκανε παιδί…

Στα πιο πρόσφατα, ο Γκούφι επανήλθε στη μεγάλη οθόνη το 1995, πρωταγωνιστώντας μετά του υιού Μαξ στην ταινία A Goofy Movie (Γκουφοταινία).