Περιοχή στα δυτικά της Κύπρου έως και τις 3 Σεπτεμβρίου δεσμεύει η Τουρκία με Navtex που εξέδωσε την Παρασκευή.

Σκοπός της Navtex είναι η διενέργεια γεώτρησης με το πλοίο – γεωτρύπανο «Πορθητής» (Fatih)  το οποίο συνοδεύεται από τρία πλοία «υποστήριξης».

Ο υπουργός άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης, είπε πως είναι γεγονός ότι έχει ανανεωθεί αυτή η παράτυπη NAVTEX.

Όπως ανέφερε η  Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεννόηση με διάφορες αρχές ουσιαστικά προβαίνει  σε ενέργειες, συνεχίζει  τον προγραμματισμό όσον αφορά το ενεργειακό της πρόγραμμα και πιστεύει σημείωσε, ότι σε αυτές τις προκλήσεις έχουν δοθεί απαντήσεις με την δική μας συμπεριφορά, συμπεριφορά χαμηλών τόνων, σύνεση  αλλά και εργασία.

«Αυτή η πειρατική λογική της Τουρκιάς ανεβάζει το θερμόμετρο στην περιοχή. Παρακολουθούμε την κατάσταση και κάνουμε τις απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου.

Την ανάγκη αποφυγής ενεργειών οι οποίες θα προκαλέσουν ζημιά στις προσπάθειες επιτυχίας στο Κυπριακό τόνισαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως προκύπτει από δήλωση του Iνδονήσιου προεδρεύοντος, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο.

Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή στο ΚΥΠΕ, η αναφορά αυτή αποτελεί και την απάντηση του ΣΑ στην απόφαση της Τουρκίας να στείλει νέο ερευνητικό σκάφος στην ανατολική Μεσόγειο.