Εκτός συναλλαγής τίθενται – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – γύρω στα 3,5 εκατομμύρια στρέμματα, τα οποία χαρακτηρίζονται δασωμένοι αγροί. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, με την ολοκλήρωση της κύρωσης των δασικών χαρτών ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί. Η σύνταξη και ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει ως αποτέλεσμα να σηκωθεί το… χαλί και να φανούν όλες οι παθογένειες και τα προβλήματα που κρύβονταν εδώ και δεκαετίες κάτω από αυτό. Ετσι, οι δασικοί χάρτες μετατρέπονται – σε πολλές περιπτώσεις – από πολύτιμο εργαλείο για να προχωρήσουν το Κτηματολόγιο και το Δασολόγιο, σε απειλή για πολύ μεγάλο αριθμό ιδιοκτησιών σε όλη τη χώρα.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: γιατί βγαίνει εκτός συναλλαγής ο προαναφερόμενος αριθμός στρεμμάτων; Επειδή, όπως εξηγεί μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου Γιώργος Ρούσκας, «οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν τίτλους ιδιοκτησίας οι οποίοι ανάγονται πριν από την 23η Φεβρουαρίου 1946 και έχουν μεταγραφεί!».

Παγώνουν

Σύμφωνα με τον Γιώργο Ρούσκα – που είναι και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Συμβολαιογράφων – όσοι από τους ιδιοκτήτες δεν έχουν τέτοιους τίτλους, θα πρέπει να ακολουθήσουν μια χρονοβόρα διαδικασία ενστάσεων, η οποία απλά παγώνει την αγορά και τις μεταβιβάσεις τίτλων.

-Σε ποιες περιοχές επιτείνεται το πρόβλημα

-Πού δεν εμφανίζονται τίτλοι ιδιοκτησίας;

-Τι αποφεύγουν οι αγοραστές στα ακίνητα;

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Τρίτης

Mπλόκο στις μεταβιβάσεις των ακινήτων