Μια εύκολη στην παρασκευή και γρήγορη συνταγή για τον αυθεντικό και παραδοσιακό, νηστίσιμο, σιμιγδαλένιο χαλβά, που φτιάχναμε με τις μαμάδες μας, που θα απολαύσουν όλοι.

Υλικά

3/4 κούπας ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο ή μισό και μισό

1 κούπα χοντρό σιμιγδάλι

1 κούπα ψιλό σιμιγδάλι

3 κούπες ζάχαρη (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και καστανή ζάχαρη)

4 κούπες νερό

ξύσμα από 3 πορτοκάλια

1 κουταλάκι γλυκού κανέλα

1/4 κ.γ. γαρύφαλλο

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη

150 γρ. αμύγδαλο φιλέ ή λευκό (χωρίς φλούδα)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα και ψήνουμε το αμύγδαλο σε ένα ρηχό ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα για 5-8 λεπτά. Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα σοτάρουμε το λάδι με τα δύο σιμιγδάλια σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το μείγμα και να καβουρδιστεί το σιμιγδάλι (προσοχή να μην σας καεί γιατί αρπάζει εύκολα) για 4-5 λεπτά. Μόλις πάρει ωραίο χρώμα ρίχνουμε και τα αρωματικά μας, την κανέλα και το γαρίφαλο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε και τις 4 κούπες νερό. Μεταφέρουμε στη φωτιά και χαμηλώνουμε λίγο. Ρίχνουμε και το ξύσμα από τα πορτοκάλια, τη βανίλια και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει ο χαλβάς μας. Μόλις δούμε φουσκάλες ο χαλβάς μας είναι σχεδόν έτοιμος. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου αρχίσει να ξεκολλάει από τον πάτο της κατσαρόλας μας μόλις την γυρίσουμε λίγο στο πλάι. Προσθέτουμε και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε εκτός φωτιάς. Μπορούμε να προσθέτουμε και περισσότερα αρωματικά. Αδειάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα χαλβά 22 εκ. με τρύπα στη μέση ή σε μία αντικολλητική φόρμα ή και σε μικρότερα φορμάκια σε διάφορα σχήματα και ισιώνουμε τον χαλβά μας με ένα κουτάλι. Αφήνουμε να κρυώσει ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με κανέλα. Μπορούμε να συνοδεύσουμε και με παγωτό.