Μια συνταγή για γεμιστό κοτόπουλο, που μπορείτε να φτιάξετε και τις ημέρες των γιορτών, που θα απολαύσουν όσοι το δοκιμάσουν.

Υλικά

1 κοτόπουλο 2-2,5 κιλά

1 κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο

1,2 κουταλιές βούτυρο

5-6 κάστανα βρασμένα

λίγο κουκουνάρι καβουρδισμένο

100-150 γραμμάρια συκωτάκι κοτόπουλου

200 γρ. βρασμένο ρύζι γλασέ

25 γρ. σταφίδες ψιλές μαύρες

25 γρ. κράνμπερι

ξύσμα από 1 μέρτριο πορτοκάλι

1/2 κύβο κοτόπουλου (προαιρετικά)

φρεσκοτριμένο πιπέρι

1 κουταλιά σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο

1 κρεμμυδάκι φρέσκο σε ψιλές ροδέλες

Εκτέλεση

Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα που έχει κάψει σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι για 5-8 λεπτά. Προσθέτουμε και  τα κάστανα, που έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια, το κουκουνάρι, καθώς και τα συκωτάκια που έχουμε κόψει σε μεγάλα κομμάτια. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν χρώμα για 4-5 λεπτά. Ρίχνουμε μέσα και το ρύζι, τις σταφίδες, τα κράνμπερι και ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε όσο ζεστό νερό χρειάζεται για να γίνει το ρύζι, το ξύσμα του πορτοκαλιού, τον κύβο, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Μόλις πάρει βράση σβήνουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μυρωδικά μας και αφήνουμε στην άκρη. Παράλληλα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C στον αέρα. Στη συνέχεια αρωματίζουμε το κοτόπουλό μας τοποθετώντας εσωτερικά στο στήθος και στα πόδια, αλλά και εξωτερικά το ανακατεμένο με θυμάρι, πιπεράκι, κύβο κοτόπουλου, βούτυρο. Τοποθετούμε και τη γέμιση και ράβουμε ή δένουμε με σπάγκο τα μπούτια ώστε να μη φύγει. Βάζουμε το κοτόπουλο σε γάστρα ή πυρίμαχο σκεύος οπότε το καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για τουλάχιστον 1,5 -2 ώρες ώστε να μαλακώσει. Αφού αφαιρέσουμε καπάκι, αλουμινόχαρτο και λαδόκολα ψήνουμε άλλα 30 λεπτά για να ξεροψηθει. Σερβίρουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα και γραρνίρουμε με φέτες πορτοκαλιού και λίγο θυμαράκι ενώ  προσθέτουμε και λίγο ζουμάκι.