Μια απολαυστική, πολύχρωμη σαλάτα, με κύριο συστατικό ένα χειμωνιάτικο λαχανικό, το παντζάρι, μαρούλι, πορτοκάλι και καρύδια, για το γιορτινό και όχι μόνο τραπέζι.

Υλικά

6 παντζάρια, καθαρισμένα και κομμένα στα 4

300 γραμμάρια έτοιμη σαλάτα από φυλλώδη λαχανικά

5-6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

150 γραμμάρια καρύδια, καθαρισμένα

2-3 κουταλιές μέλι

2 πρέζες πιπέρι καγέν

2-3 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι

2 κ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού

2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού

200 γρ. γκοργκοντζόλα ή μπλε τυρί, σπασμένο με το χέρι σε μικρά κομμάτια

σπόρια από 1-2 ρόδια

Εκτέλεση

Ψήνουμε τα παντζάρια στον φούρνο στους 190°C για 30-40 λεπτά αφού τα έχουμε αλατοπιπερώσει και λαδώσει με τις 2 κουταλιές σούπας λάδι. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε ένα άλλο ταψάκι βάζουμε τα καρύδια, που τα έχουμε ανακατέψει σε ένα μπολ με το μέλι και το πιπέρι καγέν και τα ψήνουμε για 15 λεπτά ανακατεύοντας μια δύο φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα παντζάρια με τη σαλάτα και τους ξηρούς καρπούς. Χτυπάμε τα υλικά του ντρέσινγκ, δηλαδή, το υπόλοιπο λάδι, το ξύδι, το ξύσμα και το χυμό πορτοκάλι, αλάτι και πιπέρι, σε ένα σέικερ, δοκιμάζουμε τη γεύση, και προσθέτουμε το τυρί και τους σπόρους των ροδιών και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.