Μια κλασική συνταγή για πεντανόστιμα, ζουμερά μπιφτέκια, που θα τα απολαύσει όποιος τα δοκιμάσει, είτε τα ψήσετε στο φούρνο, στο τηγάνι ή σε σχάρα.

Υλικά

1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος από κιλότο ή σπάλα

2 αβγά

2 ντομάτες μέτριες χωρίς φλούδες και σπόρια

3-4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (την ψίχα) μουσκεμένο και στυμμένο

1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο

1 κουταλιά σούπας μουστάρδα

2 κουταλάκια γλυκού θυμάρι, ρίγανη ή μαντζουράνα ή μίγμα των τριών

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

3-4 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ και μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε για 12-15 λεπτά, βρέχοντας τα χέρια μας στο υγρό που μουσκέψαμε το ψωμί για να αφρατέψει το μίγμα. Αφήνουμε σκεπασμένο το μίγμα στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα να σφίξει. Στη συνέχεια το πλάθουμε σε ισόπαχα μπιφτέκια, αφού κάθε φορά λαδώσουμε τα χέρια μας για να αποκτήσει το μπιφτέκι ένα προστατευτικό περίβλημα. Τα ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου για 7-8 λεπτά από την κάθε πλευρά ή στον φούρνο στους 200°C, στη μεσαία θέση στις αντιστάσεις, για περίπου 10-15 λεπτά από την κάθε πλευρά, στη σχάρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μίγμα κιμά, μισό μοσχαρίσιο μισό χοιρινό, ή από 1/3 με μοσχαρίσιο, πρόβειο και χοιρινό, αλλά και από κοτόπουλο ή γαλοπούλα, αν θέλετε πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Επίσης μπορείτε να αποφύγετε τα αβγά. Συνοδέψετε με ψητές πατάτες και σαλάτα της αρεσκείας σας.