Πάνω από το 80% των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων στα ατυχήματα με μοτοσικλετιστές θα είχαν αποφευχθεί αν οι αναβάτες φορούσαν το κατάλληλο και με τις σωστές προδιαγραφές κράνος. Σαφώς, το βασικότερο κριτήριο αγοράς στην αγορά ενός κράνους είναι να πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας. Άλλο ένα σημαντικό κριτήριο είναι η σωστή εφαρμογή του κράνους στο κεφάλι μας.

Δεν θα πρέπει να επιπλέει αλλά ούτε και να σας πιέζει. Ένα «κόλπο» για να δείτε αν το κράνος σας επιπλέει, είναι να προσπαθήσετε να το γυρίσετε αριστερά και δεξιά, ενώ το κεφάλι σας είναι σταθερό.

Αν αυτό συμβαίνει τότε το κράνος είναι μεγάλο.  Καλό είναι όταν προβείτε στην αγορά ενός κράνους, να το αφήνετε για πέντε λεπτά στο κεφάλι σας, ώστε να δείτε αν σας ενοχλεί ή όχι. Πάντως, ο καλύτερος τρόπος για να δοκιμάσετε το κράνος είναι να το γίνει οδηγώντας τη μοτοσικλέτας. Με αυτόν τον τρόπο θα δείτε πραγματικά αν το κράνος είναι μεγάλο ή μικρό, αν έχει αεροδυναμικούς θορύβους – που πιθανόν να σας ενοχλούν – ή ακόμη και αν έχει το οπτικό πεδίο που σας ικανοποιεί. Επίσης, ένα καλό κράνος προσφέρει ικανοποιητική ροή αέρα μέσα από τους αεραγωγούς. Αυτό συμβάλει ώστε να μην θολώνει το χειμώνα η ζελατίνα από την αναπνοή και φυσικά να μην «σκάτε» τις πιο θερμές ημέρες.