Πόσες φορές σου έχει τύχει να είσαι μπροστά από μια βιτρίνα και να χαζεύεις τα ψηλοτάκουνα που έχουν μόλις κυκλοφορήσει, τα οποία όμως καθώς δεν καταφέρνεις να τα περπατήσεις, αν και σου αρέσουν πολύ, αποφεύγεις και να τα δοκιμάσεις.

Το περπάτημα των ψηλοτάκουνων δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά δεν είναι και τόσο δύσκολο όσο νομίζεις, αρκεί να ακολουθήσεις κάποιους κανόνες για να διαλέξεις τα σωστά τακούνια κατά την αγορά και να μάθεις να κινείσαι καθώς τα φοράς.

Κομβικό στην επιλογή οποιοδήποτε παπουτσιού, πόσο μάλλον στα ψηλοτάκουνα ανεξάρτητα αν πρόκειται για μπότες, μποτάκια ή γόβες είναι το σωστό νούμερο, δεδομένου ότι τα flat παπούτσια, μπορούμε να τα προσαρμόσουμε αν δεν μας κάνουν ακριβώς, με τα τακούνια όμως δεν έχουμε τέτοια περιθώρια. Το νούμερο αλλάζει με την εγκυμοσύνη, την ηλικία, καμιά φορά και με την αύξηση βάρους.

Οπότε εννοείται ότι πρέπει να δοκιμάσεις τα τακούνια και να τα περπατήσεις πριν τα αγοράσεις. Μάλιστα γνωστός σχεδιαστής συστήνει στις γυναίκες να ψωνίζουν τα παπούτσια τους απόγευμα, μετά από μια κουραστική ημέρα οπότε τα πόδια θα είναι σε μια συνήθη κατάσταση, δηλαδή όχι ξεκούραστα, ενδεχομένως λίγο πρησμένα κ.ο.κ.

Έτσι η αλλιώς προτίμησε τα δερμάτινα παπούτσια, δεδομένου ότι το δέρμα αδιαμφισβήτητα είναι το καλύτερο υλικό για τα πόδια μας, επειδή επιτρέπει στο πόδι να αναπνέει αλλά και επειδή παίρνει τη φόρμα του ποδιού, αγκαλιάζοντάς το, μας βοηθά στη σωστότερη στήριξη του σώματος.

Σιγουρέψου επίσης ότι τα τακούνια σου έχουν σταθερή σόλα. Αυτό μπορείς να το καταλάβεις τοποθετώντας τα μπροστά σου και χτυπώντας απαλά τα πλαϊνά και το πίσω μέρος. Αν τα τακούνια κουνιούνται σημαίνει ότι δεν είναι σταθερά. Επίσης, καλό θα ήταν να έχουν και αντιολισθητικές σόλες.

Πριν πρωτοβάλεις τα τακούνια σου έξω, περπάτησε τα μέσα στο σπίτι, ώστε να μαλακώσουν και να πάρουν τη φόρμα του ποδιού σου και να μη σε πιέζουν όταν χρειαστεί να τα φορέσεις για μεγάλα διαστήματα. Αν σου είναι ακόμη σφιχτά, μπορείς να τα πας σε έναν τσαγκάρη ώστε να σου τα ανοίξει με το ειδικό μηχάνημα, ή ακόμη και να τα ζεστάνεις με ένα πιστολάκι και να τους δώσεις το σχήμα που θέλεις με τα χέρια σου. Για επιπλέον άνεση, μπορείς να προσθέσεις εσωτερικές σόλες.

Αν ζορίζεσαι πολύ, άλλαξε τύπο ψηλοτάκουνου και επέλεξε πιο άνετα μοντέλα, όπως οι πλατφόρμες ή τα χοντρά τακούνια ή το φαρδύ πεντάποντο, που προσφέρουν καλύτερη στήριξη και μεγαλύτερη σταθερότητα.

Για να μάθεις να περπατάς σωστά τα τακούνια κατά τη δοκιμή στο σπίτι, κάνε το εξής: Τοποθέτησε το ένα πόδι μπροστά από το άλλο και φαντάσου μια ευθεία, καθώς περπατάς. Με κάθε βήμα, φρόντισε να ακουμπάς ελαφρώς πρώτα τη φτέρνα στο έδαφος και μετά τα δάχτυλα. Αυτό βοηθάει στην ισορροπία ενώ σου προσφέρει ένα φυσικό λουκ.

Το πιο σημαντικό όταν φοράς τακούνια είναι να νιώθεις άνετη και σίγουρη. Όταν νιώσεις ότι έχεις τελειοποιήσει τη στάση σώματος, μπορείς να προσθέσεις και λίγη… τσαχπινιά στο περπάτημά σου, κουνώντας ελαφρώς και τους γοφούς ώστε να αναδείξεις τη θηλυκότητα σου!

Για να ξεκουράζεις τα πόδια σου ενώ κυκλοφορείς με τα τακούνια, φρόντισε να τεντώνεις τα πόδια και τους αστραγάλους σου. Για να φύγει το πρήξιμο φρόντισε να τοποθετείς τα πόδια σου πιο ψηλά όταν κάθεσαι, ώστε να κατέβει το αίμα. Έτσι ή αλλιώς μετά από μια κουραστική μέρα, κάνε ένα ποδόλουτρο, που θα αναζωογονήσει τα πόδια σου. Και φρόντισε να τα ενυδατώνεις.

Τα ψηλά τακούνια προσθέτουν χάρη και κομψότητα. Κοίτα να απολαύσεις το περπάτημά τους.