Μεγάλες στιγμές φαίνεται πως θα ζήσει η βάση της Σούδας, η οποία, ενημερώνομαι, ετοιμάζεται πυρετωδώς να υποδεχτεί τον Ντόναλντ Τραμπ. Στον δρόμο προς τη Σιγκαπούρη, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, το αεροπλάνο θα σταματήσει για ανεφοδιασμό και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως αυτό θα γίνει στην Κρήτη. Βέβαια, αυτά τα πράγματα αλλάζουν μέρα με τη μέρα, οπότε τίποτα δεν είναι βέβαιο. Καλού κακού, όμως, ένα ξεσκόνισμα στη βάση και την ευρύτερη περιοχή της Σούδας έχουν αρχίσει να το ρίχνουν.
Διαγραφή Καμπόσου
Ηταν μια κίνηση που περίμεναν πολλοί –και δικαίως. Με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη και συνοπτικές διαδικασίες, ο Δημήτρης Καμπόσος δεν ανήκει πλέον στη ΝΔ. «Oι αναφορές του δημάρχου Αργους για τον Γιάννη Μπουτάρη είναι χυδαίες και απολύτως καταδικαστέες» αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωσή του. Ο Καμπόσος πέρα από τις κατά καιρούς αντισημιτικές εξάρσεις του, είχε καταφερθεί εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε, γράφοντας στα social media πως «αυτή είναι η μοίρα των προδοτών». Παρότι τότε αποποιήθηκε την ευθύνη, λέγοντας πως φταίει συνεργάτης του, χθες επανήλθε, χαρακτηρίζοντας τον Μπουτάρη «γέρο φουκαρά»: «Ενας άνθρωπος 90 χρονών είναι, ο οποίος έχει ταραγμένο νου. Οταν έδινε τις συνεντεύξεις μέσα από τα μπουρδέλα ήταν καλά. Εχει προσβάλει τη Θεσσαλονίκη βάναυσα αυτός ο άνθρωπος» σχολίασε. Ε, δεν ήθελε και πολύ για την αντίδραση Μητσοτάκη, αφού το δις εξαμαρτείν…
Βολές κατά Κοντονή

Ο σουρεαλισμός, ως εμπράγματο ρεύμα της ποίησης, συχνά διαπερνά και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Για παράδειγμα, κοιτώ τώρα την ανακοίνωση της πολιτικής κίνησης Πράττω, που πρόκειται για μία από τις συνιστώσες της σημερινής κυβέρνησης και με εξέχοντα μέλη τους Νίκο Κοτζιά και Νίκο Τόσκα. Ο Τομέας Δικαιοσύνης της εν λόγω Κίνησης καλεί λοιπόν εδώ και μέρες τα μέλη και τους φίλους του δικηγόρους, κατά το δημοψήφισμα έως και της Δευτέρας, να ψηφίσουν στις κάλπες που έχουν στηθεί στα δικαστήρια και στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Και μαντέψτε τι; Μα να ψηφίσουν κατά των εξαγγελιών Σταύρου Κοντονή για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών αφού όπως λένε θα επιβαρύνει, έτσι περαιτέρω, την ήδη εξαντλητική καθημερινότητα στην άσκηση της δικηγορίας.

Επίκεντρο η Θράκη
Ως γνωστόν ο Κώστας Καραμανλής βλέπει κόσμο στο γραφείο του. Ενίοτε επικρατεί στην Παναγή Κυριακού και συνωστισμός. Την Πέμπτη ας πούμε την ώρα που έβγαινε ο βουλευτής Εβρου Τάσος Δημοσχάκης, έμπαινε η Ολγα Κεφαλογιάννη. Τι συνέδεε τους δύο βουλευτές; Ο ένας έχει εικόνα και εκλέγεται στον Εβρο, η δεύτερη την Τετάρτη διακτινίστηκε για λίγο στο Σουφλί και με μια ενδιαφέρουσα παρέα επισκέφθηκε το Μουσείο Μεταξιού στο Σουφλί. Μάλιστα, η λαμπερή Ολγα –δραστήρια εσχάτως –φωτογραφίστηκε στην είσοδο του Μουσείου με τις κυρίες Γεωργία Σαμαρά, Μαρέβα Μητσοτάκη και Σοφία Στάικου. Με την τελευταία έχει εξαιρετικές σχέσεις, ενώ ως γνωστόν το Μουσείο ανήκει στο περίφημο δίκτυο πολιτισμού του Ομίλου Πειραιώς. Πάμε όμως τώρα στον Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός, έμαθα, είδε τη φωτογραφία και ενδιαφέρθηκε να μάθει πώς πήγε το ταξίδι της Ολγας στις εσχατιές της χώρας. Εξού και την κάλεσε. Μαθαίνω λοιπόν πως επίκεντρο της κουβέντας ήταν η Θράκη ενώ ο Καραμανλής εμφανίζεται ανήσυχος για την περιοχή και για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου…

«Ξανανοίγει» ο Κύκλος Ιδεών

Πήγε καλά πέρυσι και ξαναγίνεται. Και έχει τον χαρακτήρα κανονικού συνεδρίου με θεματικές, πάνελ και μπόλικη προγραμματική επεξεργασία που προηγήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Μάλιστα, θα έχει και παρουσίες διαφόρων σταρ του μεταρρυθμισμού, των επιστημών και του δημόσιου λόγου. Μιλώ για το δεύτερο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών του Βαγγέλη Βενιζέλου που ξεκινά τη Δευτέρα με τίτλο «Η Ελλάδα Μετά ΙΙ» στο Κάραβελ. Μάλιστα, όπως λένε οι διοργανωτές, τώρα πλέον όλα είναι πιο επείγοντα και πιεστικά, εννοώντας τη συγκυρία για τη χώρα (αν και εγώ το βλέπω και ως πολιτική συνδήλωση, για να μιλήσω κι εγώ με όρους σημειολογίας και αμφιθεάτρου). Λοιπόν, εδώ για δύο μέρες θα προσεγγισθούν από πολλούς ομιλητές επτά θέματα, όπως για παράδειγμα η μεταμνημονιακή Ελλάδα, οι αντοχές των δημοκρατικών θεσμών (προσφιλές θέμα για τον πολύπειρο Βενιζέλο), η Ευρώπη και άλλα. Τη Δευτέρα πέραν της εισαγωγικής ομιλίας Βενιζέλου ξεχώρισα πως θα ακούσουμε δύο πρόσωπα της μνημονιακής περιπέτειας (όχι κατ’ ανάγκην με ευθύνη τους): τον Παναγιώτη Λιαργκόβα αλλά και τον Γκίκα Χαρδούβελη. Επίσης, στον δεύτερο κύκλο θα μιλήσει ο Νίκος Αλιβιζάτος, ανάμεσα σε άλλους, αλλά και ο Σταύρος Τσακυράκης, ενώ ο τρίτος κύκλος με θέμα την ευρωπαϊκή ταυτότητα θα έχει κυρίως πρόσωπα του πολιτισμού. Την Τρίτη θα έχει και Φέσσα και Αννα Διαμαντοπούλου και Τάσο Γιαννίτση, ενώ αναμένω πώς και πώς τη συζήτηση Διονύση Σαββόπουλου – Βενιζέλου που θα κλείσει και το συνέδριο.

«Και το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να έχει τον δικό του χρόνο παρέμβασης και ενίσχυσης της προσπάθειας της κυβέρνησης. Τα θέματα που δεν μπορεί να θέσει επισήμως η κυβέρνηση σήμερα, πρέπει να τα θέσει το κόμμα, ενισχύοντας τη διαφορετική αυτή προσπάθεια της κυβέρνησης και για να “ξεδοντιάσει” την εύκολη αντιπολίτευση που πάει να στήσει η Νέα Δημοκρατία». Νίκος Φίλης.

Προσοχή μόνον στις μασέλες γιατί πού να βρίσκεις και γναθοχειρουργό καλοκαιριάτικα.