Πράκτοράς μου στις Βρυξέλλες με πληροφόρησε για μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση που έλαβε χώρα χθες εκεί με θέμα την ενεργειακή αναβάθμιση περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο τρεις επιλεγμένες περιοχές θα χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό κορβανά προκειμένου σταδιακά να περάσουν από την παραγωγή λιγνίτη στη χρήση πιο φιλικών προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας, χωρίς να διαταραχθεί η οικονομική ζωή τους. Εκπρόσωποί τους, λοιπόν, κλήθηκαν να ενημερώσουν τα αρμόδια όργανα για τα ζητήματα που απασχολούν τις περιφέρειές τους και να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους. Ανάμεσα στις τρεις περιοχές που έχουν επιλεγεί είναι και μια ελληνική: η Δυτική Μακεδονία. Στο μίτινγκ ήταν παρών και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς. Οπως και ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ο οποίος πήγε, μαθαίνω, προετοιμασμένος μαζί με την ομάδα του. Ο μόνος που δεν έκρινε απαραίτητο να δώσει το «παρών» ήταν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης. Να σας θυμίσω εδώ ότι μιλάμε για τον ίδιο περιφερειάρχη ο οποίος είχε παίξει σε εκείνο το σποτάκι του Μαξίμου που ενημέρωνε το πανελλήνιο για την αναβάθμιση της Δυτικής Μακεδονίας. Η δικαιολογία που δόθηκε εκ μέρους του ήταν, μου είπε η πηγή μου, πως θα συναντούσε τον Αλέξη Τσίπρα. Οχι, μπράβο. Γιατί να τρέχεις στις παγωμένες Βρυξέλλες με μείον οκτώ βαθμούς Κελσίου για να εξασφαλίσεις χρήμα, όταν μπορείς να δεις τον αρχηγό του κόμματος σου;

Κακίες Θεσσαλονίκης

Η προσθήκη της Κατερίνας Μάρκου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήταν για όλους μια χαρμόσυνη υπόθεση – παρότι, δεν λέω, το να βρίσκεις το πολιτικό σου λιμάνι έπειτα από μακρά αναζήτηση είναι πάντα ευτυχές γεγονός. Στο Ποτάμι, όμως, δεν βλέπουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Τι εννοώ; «Η κοινωνία δεν έχει εμπιστοσύνη στους πολιτικούς γιατί πιστεύει ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι

η καρέκλα τους. Γι’ αυτό κάνουν ρουσφέτια, γι’ αυτό διαπλέκονται και γι’ αυτό πουλάνε ακόμη και τους ανθρώπους που τους ψήφισαν. Και μεταγράφονται αν χρειαστεί σε ένα μεγαλύτερο κόμμα για να σιγουρέψουν τη θεσούλα τους» αναφέρει η σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η κομματική οργάνωση του Ποταμιού Θεσσαλονίκης, η οποία συγχαίρει τόσο την ίδια όσο και τη Νέα Δημοκρατία. Αουτς. Ευτυχώς που δεν την είπαν και θηλυκό Νίκο Μπίστη – μόνο αυτό θα έτσουζε περισσότερο.

Ραντεβού στους Δελφούς

Σας είχα ενημερώσει προχθές ότι με αφορμή την παρουσία Πέδρο Σάντσες στην Ελλάδα για το Διεθνές Οικονομικό Συνέδριο των Δελφών, ο ισπανός πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος θα έβλεπε και την ελληνίδα ομόλογό του Φώφη Γεννηματά. Ε, λοιπόν, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το ραντεβού κλείστηκε για την Κυριακή, στους Δελφούς, όπου οι δυο τους θα έχουν παρουσία. Ο πρώτος ως ομιλητής με θέμα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τον ευρωσκεπτικισμό και η δεύτερη «ανακρινόμενη» από τον Παύλο Τσίμα. Ειρήσθω εν παρόδω, για ιστορικούς λόγους να σας πω ότι και πέρυσι είχε δώσει το «παρών» στους Δελφούς ο Ισπανός. Μόνο που τότε δεν ήταν αρχηγός και τον είχε καλέσει το Δίκτυο της Αννας Διαμαντοπούλου. Πασοκικά μιλώντας, και μόνο, έχει ένα ενδιαφέρον.

«Συμμετείχα κι εγώστα ταξίδια της Novartis»

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Status 94,2 ο βουλευτής Εβρου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καΐσας τόνισε: «Συμμετείχα κι εγώ σε εκπαιδευτικά ταξίδια που διοργάνωνε η Novartis αλλά δεν υπήρχε άλλος τρόπος εκπαίδευσης και ενημέρωσης». Είπε επίσης ότι επανειλημμένα δέχθηκε στο ιατρείο του προτάσεις από στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών, ώστε να συνταγογραφεί φάρμακα της εταιρείας τους, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, αλλά ουδέποτε συμφώνησε και πολύ περισσότερο πήρε χρήματα ή άλλα ανταλλάγματα.

«Ολοι οι γιατροί, δεν υπάρχει υγειονομικός που να μην είχε πάρε-δώσε και με τη Novartis και με τις άλλες φαρμακευτικές εταιρείες. Ολοι οι υγειονομικοί ήταν στα νύχια των εταιρειών και είναι στα νύχια των εταιρειών. Την εκπαίδευση την αναλάμβαναν οι εταιρείες. Και εγώ και οι άλλοι γιατροί δεν είχαν άλλον τρόπο τα τελευταία 40 με 50 χρόνια να εκπαιδευτούν, παρά μόνο να πάνε μέσω εταιρειών. Αυτή είναι η κατάσταση».

Πήγε την κάνναβηένα βήμα παραπέρα

Σε ειδικό κανναβολόγο τείνει να εξελιχθεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Το λέω γιατί παρακολούθησα με μεγάλη προσήλωση, χθες, την παρέμβασή του στο Cannabis News. Βέβαια δεν έμεινε μόνο στην αποποινικοποίηση της φαρμακευτικής της χρήσης, αλλά πήγε κι ένα βήμα παραπέρα: «Οταν κάποιος, είτε για λόγους ψυχαγωγίας είτε για λόγους υγείας, θέλει να έχει μια μικρή καλλιέργεια για τη δική του, προσωπική χρήση, δεν βλέπω κάτι αρνητικό σε αυτό. Ολα πρέπει με σύνεση και σοβαρότητα να τα δούμε» ανέφερε. Φαντάζομαι θυμάστε – σας το είχα γράψει από την προηγούμενη εβδομάδα – ότι θα συμμετέχει και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητά το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική χρήση της κάνναβης έπειτα από πρόσκληση του Γρηγόρη Ψαριανού. Αντίθετα, λιγότερο φιλελεύθερος φαίνεται πως αισθάνεται αυτές τις μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το συμπεραίνω επειδή η ΝΔ σκοπεύει να καταψηφίσει το νομοσχέδιο.