Οι ΗΠΑ ζουν αναμφισβήτητα την εποχή Τραμπ –μια περίοδο έντονου λαϊκισμού και αμφισβήτησης της πολιτικής και των πολιτικών απ’ όποιο κόμμα κι αν προέρχονται. Μέσα σε όλα αυτά, ένα περίεργο φαινόμενο έχει αρχίσει να εξελίσσεται: η επιστροφή των Κένεντι.

Η αιχμή της μεγαλύτερης πολιτικής δυναστείας των ΗΠΑ ονομάζεται Τζο Κένεντι Γ’ και είναι βουλευτής στην 4η Περιφέρεια της Μασαχουσέτης.

Είναι 37 ετών, έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ και στο Στάνφορντ, είναι κοκκινομάλλης, το χαμόγελό του θυμίζει έντονα τον παππού που δεν πρόλαβε να γνωρίσει, τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μπόμπι Κένεντι, αδελφό του προέδρου Τζον Κένεντι, ενώ τον τελευταίο καιρό όλοι λένε πως μοιάζει όλο και περισσότερο, όταν μιλάει, στον θείο του και μέντορά του, θρυλικό γερουσιαστή της Μασαχουσέτης Τεντ Κένεντι.

«Ιδού ο νέος πρόεδρος Κένεντι» ήταν ο τίτλος του περιοδικού «Town and Country», του παλαιότερου περιοδικού ποικίλης ύλης των ΗΠΑ, σε ένα αφιέρωμα στον νεαρό βουλευτή, πριν από λίγους μήνες. Παρόμοια σχόλια ακούστηκαν πριν από λίγες ημέρες όταν ο Τζο επελέγη για μια σημαντική αποστολή: ήταν εκείνος ο οποίος, για λογαριασμό του Δημοκρατικού Κόμματος, ανέλαβε να δώσει την επίσημη απάντηση έπειτα από την πρώτη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ για την Κατάσταση του Εθνους.

«Οσοι κάνουν bullying, πιθανώς μερικές φορές να καταφέρουν να ρίξουν μια γροθιά και να αφήσουν ένα σημάδι, αλλά δεν κατάφεραν ποτέ να νικήσουν τη δύναμη και το πνεύμα των ανθρώπων που ενώνονται για να υπερασπιστούν το μέλλον τους» ανέφερε χωρίς να κατονομάσει τον αμερικανό πρόεδρο.

Πρόσθεσε όμως ότι «η κυβέρνηση όχι μόνο βάζει στο στόχαστρο τους νόμους που προστατεύουν τους πολίτες, αλλά και την ιδέα τού ότι όλοι έχουμε δικαίωμα προστασίας». Και κατέληξε: «Ο Τραμπ και η κυβέρνησή του θέτουν σε κίνδυνο ένα αμερικανικό ιδεώδες –την πεποίθηση ότι όλοι είναι άξιοι, όλοι είναι ίσοι και όλοι είναι σημαντικοί για τους νομοθέτες, τους ηγέτες, τον Θεό και την κυβέρνησή μας».

Πριν από λίγα χρόνια, μετά τον θάνατο του Τεντ Κένεντι και την απόφαση του γιου του Πάτρικ να μη διεκδικήσει επανεκλογή, δεν υπήρχε κανένας Κένεντι στο Καπιτώλιο, για πρώτη φορά από το 1947. Ο Τζο, που λατρεύει τους τετραπλούς εσπρέσο και μιλά άπταιστα ισπανικά, ήταν εκείνος που, τελικά, κάλυψε το κενό και εξελέγη βουλευτής, για πρώτη φορά, το 2012. Τώρα ένας από τα ξαδέρφια του είναι υποψήφιος για κυβερνήτης του Ιλινόι και ένας άλλος για τοπικός γερουσιαστής στο Κονέκτικατ. Ομως, καθώς είναι προφανές πως υπάρχει κενό εξουσίας στο Δημοκρατικό Κόμμα και όλοι αναζητούν έναν φέρελπιν υποψήφιο για την προεδρία, πολλά μάτια στρέφονται στον Τζο.

Γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1980, οκτώ λεπτά μετά τον δίδυμο αδελφό του Ματ. «Ηταν υπέροχα αυτά τα οκτώ λεπτά» αστειεύεται πάντα ο Ματ. Και οι δύο μιλούν για μια κανονική παιδική ηλικία. Δείπνο με τον πατέρα τους, τον Τζόζεφ Κένεντι Β’, που υπηρέτησε έξι θητείες στο Κογκρέσο ως βουλευτής Μασαχουσέτης, κάθε Δευτέρα βράδυ, πριν εκείνος φύγει για την Ουάσιγκτον όπου περνούσε την υπόλοιπη εβδομάδα. Διακοπές πάντα στο μεγάλο κτήμα των Κένεντι στο Κέιπ Κοντ. Οι γονείς τους χώρισαν, αλλά όλοι θαύμαζαν πως πιο ώριμος για την ηλικία του ήταν ο Τζο. Οι συμμαθητές του τον φώναζαν «φάρο», διότι ξεχώριζε από τα κόκκινα μαλλιά. Οι συμφοιτητές του αργότερα στο Στάνφορντ ήξεραν ότι δεν έπινε, και γι’ αυτό κάθε φορά που εκείνοι γέμιζαν τα ποτήρια τους με αλκοόλ, του έβαζαν και εκείνου ένα ποτήρι γάλα.

Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε δύο χρόνια ως εθελοντής στη Δομινικανή Δημοκρατία και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο Χάρβαρντ. Δούλεψε ως βοηθός εισαγγελέα στη Βοστώνη και το 2012 αποφάσισε την είσοδό του στην πολιτική. Εξελέγη με 25 μονάδες διαφορά από τον αντίπαλό του και λίγο μετά τη νίκη του παντρεύτηκε την πρώην συμφοιτήτριά του Λόρεν Μπίρτσφιλντ, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά.

Φροντίζει να επισκέπτεται συχνά τις 34 πόλεις της εκλογικής του περιφέρειας και έχει ένα άτυπο συμβούλιο, με δύο μαθητές από κάθε σχολείο της περιοχής του, με τους οποίους συναντάται συχνά. Τάσσεται συχνά υπέρ της συνεργασίας με τους Ρεπουμπλικανούς και όχι υπέρ της πόλωσης.

Ομως, τελευταία, σαν να έχει πάρει φόρα, ιδιαίτερα για θέματα που τον ενδιαφέρουν, όπως το Μεταναστευτικό ή η υγεία. Οταν οι Ρεπουμπλικανοί προσπάθησαν να καταργήσουν τις μεταρρυθμίσεις του Ομπάμα για την υγεία, ο Τζο Κένεντι ανέβηκε στο βήμα. «Εγώ ξέρω ότι πρέπει να ταΐζουμε τους φτωχούς, να ντύνουμε τους γυμνούς, να δίνουμε καταφύγιο στους άστεγους και να περιθάλπουμε τους ασθενείς. Κρινόμαστε από το πώς συμπεριφερόμαστε στους αδύναμους, όχι στους ισχυρούς».

Μίλησε μόλις ένα λεπτό, αλλά μέσα σε λίγες ημέρες το βίντεο το παρακολούθησαν δέκα εκατομμύρια άτομα. «Wow» έγραψε στο twitter ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής Χάουαρντ Ντι. «Αυτός είναι ένας Κένεντι που μπορεί να γίνει πρόεδρος».

Θα διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο; Προς το παρόν δεν λέει τίποτα. Αφήνει όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει θέση στη Γερουσία το 2020. Μετά, ο δρόμος θα είναι ανοικτός…