Δείπνο στης Φώφης

Η Κυριακή ήταν ημέρα σύσφιγξης κεντροαριστερών σχέσεων. Το λέω γιατί εκτός από τη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου που έγινε το πρωί, το βράδυ ήταν και το δείπνο της Φώφης Γεννηματά – για το οποίο εγκαίρως σας είχα ενημερώσει – στους βουλευτές ΔΗΣΥ και Ποταμιού. Το μενού, όπως μου μεταφέρθηκε, ήταν πλούσιο και ελληνικό. Περιελάμβανε, χωριάτικη, κρητικό κατσικάκι, κουνέλι στιφάδο, σπιτική σπανακόπιτα διά χειρός Φώφης, ριζότο με τρούφα και κριθαρότο με γαρίδες. Για επιδόρπιο σερβιρίστηκαν λουκουμάδες με μέλι και καρύδια και γιαούρτι με μέλι ή βύσσινο. Τώρα, αν αναρωτιέστε πώς κολλάει το κριθαρότο με γαρίδες με το κουνέλι στιφάδο, θέλω να ξέρετε ότι το πρώτο το προσέθεσε στο μενού η Γεννηματά ειδικά για τον Σταύρο. Ο Θεοδωράκης δεν τρώει και πολύ κρέας αυτή την περίοδο – δεν θα τον πω vegan, γιατί τι Κρητικός θα ήταν αν ήταν χορτοφάγος; Απλά προσέχει τη διατροφή του. Τελικά, είχαν δίκιο οι παλιοί που έλεγαν ο έρωτας περνά από το στομάχι, το αξίωμα έχει εφαρμογή και στους πολιτικούς έρωτες.

Οι παρέες κι οι απόντες

Για να καταλάβετε πόσο κοντά έχουν έρθει οι αρχηγοί ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού – αφήνοντας στο παρελθόν την ψυχρή τους περίοδο – κάθονταν και δίπλα δίπλα στο κεντρικό τραπέζι. Εκεί κάθησαν, όπως πληροφορήθηκα, οι Γιώργος Καμίνης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Μανώλης Οθωνας, Χρήστος Πρωτόπαπας, Παύλος Χρηστίδης και Θόδωρος Παπαθεοδώρου. Παρεμπιπτόντως, ο Νίκος Ανδρουλάκης καθόταν σε άλλο τραπέζι. Με τους Νίκο Αλιβιζάτο, Αντώνη Βγόντζα, Γιώργο Μαυρωτά, Σπύρο Δανέλλη, Νίκο Μηλαπίδη και Εύα Καϊλή. Μιας και ανέφερα τους παρόντες, να απαριθμήσω και τους απόντες. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, που βρισκόταν στο Παρίσι. Ο Γιώργος Αμυράς, που ήταν στην Εύβοια. Ο Γρηγόρης Ψαριανός, που είχε ειδοποιήσει από το πρωί. Και ο Σπύρος Λυκούδης. Α! Ο Θεοχαρόπουλος πήγε και δώρο στην οικοδέσποινα, ένα γούρι σε σχήμα κλειδιού. «Για να ανοίγεις» της είπε «όλες τις πόρτες».

Στη βεράντα για τζούρα

Το κλίμα, μου είπε ένας από τους συνδαιτυμόνες, ήταν πολύ καλό. Εντάξει, συζήτησαν, λέει, και περί πολιτικής, λίγο Ζουράρι, λίγο πολυνομοσχέδιο και αρκετά περί πλειστηριασμών – πρέπει να σας πω ότι εκεί έπεσε η ιδέα να ζητήσουν, όπερ και εγένετο χθες, ονομαστική ψηφοφορία στην τροπολογία για τους πλειστηριασμούς. Η κουβέντα, όμως, δεν περιορίστηκε μόνο στις μπίζνες – την πολιτική εννοώ, μιας και όλοι είναι επαγγελματίες πολιτικοί – μίλησαν πολύ και για το κάπνισμα. Οι καπνιστές στο τραπέζι ήταν μειοψηφία. Και αναγκάζονταν να βγαίνουν στη βεράντα για τζούρα παρά το κρύο. Το σπίτι της Γεννηματά, λοιπόν, είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη όπου εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος Λοβέρδου.

Σκανδαλίδης στα ντεκς

Το καλύτερο, φυσικά, σας το άφησα για το τέλος. Αφού πέρασε η ώρα – αλλά η νύχτα ήταν ακόμη νέα, που λένε κι οι αγγλοσάξονες – κι έφυγαν οι «ευρωπαϊστές», στα ντεκς ανέβηκε ο Κώστας Σκανδαλίδης. Τι έπαιξε ως DJ; Ζεϊμπέκικα. Λογικό. Μπορείς να βγάλεις τον πασόκο από το Περιβόλι τ’ Ουρανού, αλλά δεν μπορείς να βγάλεις το Περιβόλι τ’ Ουρανού από τον πασόκο.

Τεχνοφασισμός

Οπως με πληροφόρησε έγκυρη κοινοβουλευτική πηγή μου, το περιλάλητο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είναι ήδη εγκατεστημένο στα έδρανα της Ολομέλειας. Ωστόσο, όπως είδατε, το χθεσινό πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Αν αναρωτιέστε γιατί, φοβήθηκαν, λέει, μη γίνει κανένα λάθος την κρίσιμη στιγμή της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και δεν το χρησιμοποίησαν. Είναι κι ο Βούτσης θιασώτης της συριζαϊκής άποψης περί τεχνοφασισμού, εικάζω.

Το τελευταίο αντίο στον Θοδωρή Μιχόπουλο

Ηταν όλοι εκεί, στο Α’ Νεκροταφείο. Συνάδελφοι δημοσιογράφοι, συνοδοιπόροι πολιτικοί, σύντροφοι από την Αριστερά. Για να αποχαιρετήσουν τον Θοδωρή Μιχόπουλο, ο οποίος «έφυγε» ξαφνικά το βράδυ του Σαββάτου από ανακοπή καρδιάς. Οι δημοσιογράφοι ήταν, μάλιστα, περισσότεροι από τους πολιτικούς, δείχνοντας πως ο εκλιπών είχε μόνο φίλους, απ’ όπου κι αν πέρασε. Αλλά και οι πολιτικοί δεν ήταν μόνο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έδωσε σύσσωμος το «παρών». Εμφανώς συγκινημένος και δακρυσμένος αποχαιρέτησε τον καλό του φίλο ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάπνιζε το ένα τσιγάρο μετά το άλλο, πριν και μετά τον επικήδειο που εκφώνησε, αποχαιρετώντας τον «Μιχό», όπως τον αποκαλούσε.

«Είναι πολύ δύσκολο να το πιστέψουμε, για εμάς που δεν πολυπιστεύουμε, ότι θα υπάρξει συνάντηση στο μέλλον», είπε ο υπουργός Οικονομικών, ανατρέχοντας και σε αφρικανικούς θρύλους για τους νεκρούς που δεν χάνονται: «Θα συνεχίσουμε να μιλάμε μαζί του, θα του απαντάμε και θα μας απαντάει σε εσωτερικούς διαλόγους και θα γινόμαστε πλουσιότεροι από αυτούς» ήταν ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον εξ απορρήτων συνεργάτη. Τις τελευταίες στιγμές του περιέγραψε στον δικό του επικήδειο ο φίλος του Γιάννης Αλμπάνης, ο οποίος ήταν μαζί του ώς την τελευταία στιγμή στο καφέ Musique στο Παγκράτι, όπου σύχναζε ο Μιχόπουλος. Παρόντες στο ύστατο χαίρε ήταν και όσοι συγκροτούν την ομάδα της κυβερνητικής και κομματικής εκπροσώπησης, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι στο Μέγαρο Μαξίμου.