Ο Σοτζέι Μασούντ είναι από τους ποδοσφαιριστές που διαθέτουν ισχυρή προσωπικότητα, η οποία πολλές φορές επεκτείνεται και εκτός των γραμμών του γηπέδου. Ο ιρανός άσος είναι ένα πρόσωπο με άποψη για τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα της χώρας του, την οποία εκφράζει σε αρκετές περιπτώσεις ανοικτά. Μπαίνοντας στο ρουθούνι του καθεστώτος της χώρας, με το οποίο έχει έρθει σε ρήξη, λόγω των… προοδευτικών, σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας του, πεποιθήσεών του.

Ο Μασούντ είχε εκφράσει ανοικτά την άποψη πως θα πρέπει να αρθεί η απαγόρευση της εισόδου των γυναικών στα γήπεδα του Ιράν, τονίζοντας ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα για όλους, το οποίο θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν και οι γυναίκες.

Αυτό ήταν το συμβάν που έβαλε τον Μασούντ στο μάτι της κυβέρνησης του Χασάν Ροχανί, η σχέση όμως μεταξύ του άσου της ΑΕΚ και του καθεστώτος του Ιράν είχε και άλλα επεισόδια. Λίγους μήνες έπειτα από την εν λόγω τοποθέτηση του Μασούντ, ο ιρανός άσος ήρθε ξανά στο προσκήνιο για τα Μέσα της χώρας του. Οχι για λόγο που σχετίζεται με την εθνική ομάδα, η οποία με τον Μασούντ στη σύνθεσή της είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Πρόβλημα

Οταν ο Πανιώνιος βρήκε στον δρόμο του για τα προκριματικά του Εuropa League τη Μακάμπι Τελ Αβίβ προέκυψε ζήτημα για τη συμμετοχή του Μασούντ, αλλά και του Χατζισαφί, απέναντι σε σύλλογο από το Ισραήλ. Το οποίο δεν αναγνωρίζεται ως κράτος στη χώρα της Μέσης Ανατολής. Στο πρώτο ματς των δύο ομάδων, στο Ισραήλ, οι Μασούντ και Χατζισαφί έμειναν εκτός αποστολής, αποφεύγοντας να βρεθούν σε… εχθρικά εδάφη.

Ωστόσο στη ρεβάνς της Αθήνας αμφότεροι έπαιξαν κανονικά. Εχοντας συζητήσει πρώτα και με τους ανθρώπους του Πανιωνίου, που όπως είναι λογικό ήθελαν να έχουν στη διάθεσή τους δύο από τα βασικά στελέχη.

Η αντίδραση του καθεστώτος του Ιράν ήταν ο αποκλεισμός των Μασούντ και Χατζισαφί από την Εθνική, με τον υπουργό Αθλητισμού της χώρας να υπογραμμίζει ότι οι δύο παίκτες πέρασαν την κόκκινη γραμμή και δεν έχουν θέση στην ομάδα.

«Οι δύο ποδοσφαιριστές μας αποδείχθηκε ότι είναι αδιάφοροι για αυτό το θέμα και δείχνουν αφοσίωση μόνο στο κλαμπ τους. Πού είναι η αφοσίωσή τους στο έντιμο έθνος του Ιράν; Αυτή τη στιγμή, Μασούντ και Χατζισαφί δεν θα μπορέσουν να κληθούν στην εθνική ομάδα. Κανείς δεν επιτρέπεται να περνάει την κόκκινη γραμμή που ορίζει το Ισλαμικό Κράτος του Ιράν», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μοχαμάντ Ρέζα Νταβαρσάνι.

Απογοήτευση

Αυτή η εξέλιξη αναμφίβολα πλήγωσε βαθύτατα τον Μασούντ, που είναι ένας παίκτης ο οποίος ζει για την εθνική της χώρας του και θέλει όσο τίποτε άλλο να βρεθεί στο τελευταίο Μουντιάλ της καριέρας του. Κάτι πάντως που μόνο σίγουρο δεν μπορεί να θεωρηθεί, αφού παρά την άρση της τιμωρίας για τον Χατζισαφί, ο Μασούντ παραμένει εκτός Εθνικής. Χωρίς να έχει κληθεί ξανά από τον Κάρλος Κεϊρόζ, με την περίπτωσή του να είναι ακόμα προς εξέταση. Αφού από τον σκληρό πυρήνα της κυβέρνησης του Ιράν ο Μασούντ αντιμετωπίζεται πλέον ως ένας επαναστάτης και όχι ως ο «πρίγκιπας της Περσίας», που έκανε πριν από περίπου οκτώ χρόνια την Ισπανία να συζητά για τις ποδοσφαιρικές ικανότητές του.