Στη χθεσινή πρώτη κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμιού το κλίμα – μου είπε ο πράκτοράς μου στην αίθουσα της Γερουσίας – ήταν πανηγυρικό. Γενικώς, δεν έπεφτε καρφίτσα. Είχε όρθιους αλλά και καθισμένους στα σκαλιά, για να καταλάβετε. Η πρώτη σειρά των εδράνων, πάντως, είχε ταξιθεσία. Τι εννοώ; Είχαν τοποθετηθεί ταμπελάκια με τα ονόματα των VIPs για τους οποίους προορίζονταν οι θέσεις, ήτοι Φώφη Γεννηματά, Σταύρο Θεοδωράκη, Κώστα Σημίτη, Νίκο Αλιβιζάτο, Γιώργο Καμίνη, Βαγγέλη Βενιζέλο, αντιπροέδρους της Βουλής και κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Αλλά και η δεύτερη σειρά των εδράνων είχε κρατηθεί για τους βουλευτές των δύο κομμάτων, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κι εκείνα της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού.

Με ώρα ΠΑΣΟΚ

Βέβαια, ως είθισται να συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, όλο και κάποιοι είχαν χωθεί στη δεύτερη σειρά για να φαίνονται στα φωτογραφικά ενσταντανέ. Να, σαν την Αθηνά Δρέττα, για παράδειγμα. Παρεμπιπτόντως, ο Θεοδωράκης έφτασε στη Γερουσία στη μιάμιση. Η Φώφη, στις δύο – ώρα ΠΑΣΟΚ δηλαδή. Κι ο Βενιζέλος στις δύο και είκοσι ενώ η Γεννηματά ήταν ήδη στο βήμα – αγνοώ αν η αργοπορία του σήμαινε κάτι. Μικρή ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια της μοίρας; Στη θέση με το καρτελάκι που έγραφε «Βαγγέλης Βενιζέλος» καθόταν ο Φίλιππος Σαχινίδης. Μόλις μπήκε ο Βαγγέλης στην αίθουσα σηκώθηκε και πήγε να κάτσει άλλου. Τι να πω; Τον «κυνηγάει» ο Βενιζέλος χρόνια τώρα τον άνθρωπο.

Φθηνά τη βγάλαμε

Ο πράκτοράς μου διατείνεται ότι οι δυο αρχηγοί ήταν σαν να μιλάνε ο καθένας στο κοινό του πρωτίστως και δευτερευόντως σε όλο το ακροατήριο του χώρου, αλλά εγώ θα το παραβλέψω, γιατί ως γνωστόν κάθε αρχή και δύσκολη. Ο Νίκος Αλιβιζάτος, πρέπει να σας πω ότι τους ενημέρωσε υπερηφάνως ότι κατόρθωσαν να κάνουν εκλογές πιο φθηνά από τη ΝΔ. Η γαλάζια παράταξη, τους εξήγησε, είχε δώσει την πρώτη Κυριακή 100.000 ευρώ για χειριστές και άλλα 100.000 τη δεύτερη, συν 50.000 ευρώ για το ΙΚΑ τους, ενώ εκείνοι έδωσαν απλά 40.000 ευρώ. Για να αγοράσουν τα τάμπλετ που χειρίστηκαν εθελοντές. Ο Αλιβιζάτος, βέβαια, πέταξε και την μπηχτή του. Χαμογελώντας, είπε απευθυνόμενος στην πρώτη σειρά πως τα κατάφερε με τις εκλογές γιατί δεν έκανε στους υποψηφίους όλα τα χατίρια.

Οι απουσίες

Οι παριστάμενοι στην αίθουσα ενημερώθηκαν για τη δικαιολογημένη απουσία του ΓΑΠ που βρισκόταν στο εξωτερικό. Κανείς, ωστόσο, δεν είπε κουβέντα για την άλλη απουσία, εκείνη του Νίκου Ανδρουλάκη. Εγώ το καταθέτω απλά στα πρακτικά.

Μιλώντας για παράλληλο πρόγραμμα

Μετά τον Γιώργο Κατρούγκαλο και η διάδοχός του στο υπουργείο Εργασίας εξάγει στην Εσπερία την «τεχνογνωσία» του ΣΥΡΙΖΑ. Το λέω γιατί η Εφη Αχτσιόγλου βρίσκεται στο Λονδίνο και είχε την τιμή να συναντηθεί με το νέο είδωλο των αριστερών, τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Συζήτησαν, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την επίσημη διαρροή, «το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ». Τι κι αν στην πράξη ουδέποτε εφαρμόστηκε; Είναι γνωστό τοις πάσι πια πως το μότο των συριζαίων είναι «ποτέ μην αφήνεις την πραγματικότητα να σου καταστρέψει μια ωραία ιστορία». Η υπουργός επρόκειτο επίσης να μιλήσει χθες το απόγευμα σε εκδήλωση του Greece Solidarity Campaign στη Βουλή των Κοινοτήτων, με τη συμμετοχή βουλευτών και μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων. Μεγαλεία. Τη φαντάζομαι να τους τραγουδά «which side are you on?».

«Δικά μας παιδιά»

«Δεν πειράζει, δικά μας παιδιά είναι και αυτά. Και εμείς τα κάναμε αυτά κάποτε. Κάποιοι», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης προχθές το βράδυ, μόλις αποχώρησε η ομάδα αναρχικών που διέκοψε την ομιλία του σε συριζαϊκή εκδήλωση.

Αν μη τι άλλο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι ειλικρινής.

Περιφρουρώντας δικαιώματα

«Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και πετυχαίνει αυτό που κάθε φορά θεωρεί ότι είναι το καλύτερο που μπορεί να πετύχει, κοιτάζοντας τα πράγματα από την πλευρά της περιφρούρησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων». Η διαπίστωση ανήκει στον βουλευτή της συμπολίτευσης Γιώργο Κυρίτση. Δεν θέλω να φανταστώ τι θα πετύχαινε η κυβέρνηση αν τα κοίταζε από τη νεοφιλελέ πλευρά.

ΤΕΙ, σουβλάκια

και ενοι-κιαζόμενα

«Εχουμε λεφτά και θέσεις να δώσουμε. Αλλά δεν θα τα δώσουμε επειδή ο ένας σηκώνει μπαϊράκι, ο άλλος έτσι, ο τρίτος δεν γουστάρει και πάει λέγοντας». Ποιος μοιράζει χρήμα και δουλειές; Ο Κώστας Γαβρόγλου από την Κέρκυρα. Σας θυμίζω ότι το μισό Υπουργικό Συμβούλιο βρίσκεται στο νησί των Φαιάκων για το έβδομο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Και κατά την προσφιλή πρακτική τους υπόσχονται τα πάντα στους πάντες. Ο υπουργός Παιδείας, λοιπόν, ενημέρωσε το πανελλήνιο πως μετά το περίφημο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι συζητήσεις για τη συγχώνευση του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Και σας πληροφορώ ότι το πρότζεκτ προχωράει γοργά γιατί τα ΤΕΙ, στη γαβρογλική ανάλυση, μετατράπηκαν από «ένας εκπαιδευτικός θεσμός σε θεσμό που παρέχει δυνατότητες για σουβλάκια και ενοικιαζόμενα δωμάτια». Δεν θα διαφωνήσω. Δεν βλέπω, ωστόσο, πώς ακριβώς αυτό θα αλλάξει με το δικό του σχέδιο.

«Ιδιαίτερα δραστήριος, κάποιες φορές ανυπόμονος και αυστηρός. Ωστόσο, ήταν εκείνος που είχε τη μεγαλύτερη υπομονή από όλους μας, με τον Βαρουφάκη. Ολοι μας είχαμε ήδη για πολύ καιρό μπουχτίσει με τον άνθρωπο αυτόν, αλλά ο Ντεϊσελμπλούμ συνέχιζε να μιλάει μαζί του»

Απάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ερώτηση της ολλανδικής εφημερίδας «De Volkskrant» για το ύφος του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.Εγώ απλά δεν περιγράφω άλλο