Η ιαπωνική με την ελληνική κουζίνα μοιάζουν αρκετά. Δεν είναι τυχαίο ότι τον τελευταίο χρόνο στην Αθήνα έχουν ανοίξει περίπου 40 καινούργια εστιατόρια με σούσι. Και μπορεί κάποιοι να τρομάζουν στην ιδέα ότι θα φάνε ωμό ψάρι, εντούτοις η ταραμοσαλάτα είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα κατανάλωσης ωμού ψαριού. Βέβαια η ιαπωνική κουζίνα δεν έχει μόνο ωμό ψάρι. Εχει τηγανητές γαρίδες, βραστό ρύζι, φασόλια (miso) ακόμη και σε πάστα, ψητή μελιτζάνα και μανιτάρια, σουσάμι κ.ά.
Αλλωστε δεν είναι μόνο οι έλληνες λάτρεις της ιαπωνικής κουζίνας. Οι διπλωμάτες και ο ιάπωνας πρεσβευτής στην Ελλάδα αγαπούν ιδιαίτερα την ελληνική κουζίνα. Και όχι μόνο την παραδοσιακή. «Η σύγχρονη ελληνική κουζίνα είναι ό,τι καλύτερο έχω δοκιμάσει. Το εστιατόριο Aleria είναι το καλύτερο και ο σεφ του Γκίκας Ξενάκης καταπληκτικός» μου λέει ο Takero Mori, επιτετραμμένος της ιαπωνικής πρεσβείας στην Ελλάδα.
Τη Δευτέρα η πρεσβεία της Ιαπωνίας προχώρησε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της με την Ελλάδα παρουσιάζοντας στο εστιατόριο Milos τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συνδυαστεί άψογα το ελληνικό φαγητό με το ιαπωνικό κρασί, το σάκε. Οπως εξήγησαν ειδικοί, το σάκε στην παρασκευή του μοιάζει περισσότερο με μπίρα. Σερβίρεται σε ποτήρι σαν σφηνάκι, αλλά πίνεται σαν κρασί. Εχει όμως πολύ χαμηλότερη οξύτητα και γι’ αυτό μπορούν να το καταναλώσουν και όσοι έχουν ευαισθησία στο στομάχι. Επιπλέον, το σάκε πίνεται και ζεστό και κρύο.
Είναι τελείως διαφορετικά τα είδη του σάκε που σερβίρονται σε θερμοκρασία έως και 50 βαθμούς Κελσίου, από αυτά που πίνονται παγωμένα. Κόκκινο κρέας, ψητά και λαδερά πιάτα συνοδεύονται καλύτερα με σάκε με γεμάτο σώμα που λέγεται Junmai. Σάκε με ελαφρύτερο σώμα και περισσότερο άρωμα όπως είναι το Nigori ταιριάζει σε πιάτα με ψάρι. Παρότι αυτό το ποτό είναι αρκετά ελαφρύ στη γεύση, υπάρχουν τόσο έντονα σάκε που μπορούν να συνοδεύσουν ακόμη και γαλλικά τυριά.
Μαθήματα σάκε «παραδίδει» σερβίροντας περίπου δέκα διαφορετικές ποικιλίες το ολοκαίνουργιο Ιzakaya (Λεβέντη 5 στο Κολωνάκι, τηλ. 210-7244.406). Από την απλή κατηγορία που είναι το Jingo μέχρι την premium Junmai Daiginjo. Το καλό είναι ότι μπορείς να παραγγείλεις καραφάκι και να δοκιμάσεις διάφορα. Επιπλέον, με τις προτάσεις του υπεύθυνου σεφ Χρόνη Δαμαλά μπορείς να παντρέψεις το σάκε με πιάτα όπως σεβίτσε με γυαλιστερές, το καταπληκτικό καρπάτσιο με αχινό, πάσιον φρουτ και τσίλι. Στο ίδιο εστιατόριο υπάρχει πλήρης ποικιλία σούσι και σασίμι και το συγκλονιστικό τηγανητό ρολάκι με ταρτάρ σολομού και φρέσκια τρούφα, το οποίο αφήνει στο στόμα εναλλαγές θερμοκρασίας κρύου και ζεστού όπως και ζουμερού και τραγανού.
Πολύ καλό και με αρκετές επιλογές από εξελληνισμένο (με τηγανητές γαρίδες) ή ιαπωνικό σούσι, όπως το αγαπημένο μου με σος κίμτσι, προσφέρει το σούσι μπαρ Shisan (Μεσογείων 204, Χολαργός, τηλ. 210-6510.011). Εξαιρετικό σούσι με το οποίο χορταίνεις με 20 ευρώ.