Μέχρι να ξαναδούμε στο MEGA το «Κάντο όπως ο Άκης» το οποίο ξεκινάει να προβάλλεται τις καθημερινές από τις 12 Οκτωβρίου, θα υπενθυμίσω μερικές πρωτότυπες συνταγές του σεφ Άκη Πετρετζίκη. Μπορείτε επίσης να δείτε τις συνταγές του στο προσωπικό του blog στην ηλεκτρονική διεύθυνση akispetretzikis.com.

Υλικά

500 γρ ρεβίθια μουλιασμένα όλο το βράδυ

1 κρεμμύδι σε λεπτά φετάκια

1 πράσο σε ροδέλες

1 σκόρδο σε φετούλες

1 καρότο σε κυβάκια

1 κολοκυθάκι σε κυβάκια

1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ

1 πρέζα ζάχαρη

Αλάτι/πιπέρι

Θυμάρι φρέσκο

1 κύβος λαχανικών

500 ml νερό

Aνηθο και μαϊντανό ψιλοκομμένο

χυμός λεμονιού

700 γρ καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες

Aλεύρι για πανάρισμα

Aλάτι και πιπέρι

Σπορέλαιο για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ρεβίθια σε νερό μέχρι να μαλακώσουν. Αν θέλουμε προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε μέσα στην κατσαρόλα μαζί με τα ρεβίθια και ένα κρεμμύδι για να τους δώσει λίγη ακόμα γεύση.

Σε ένα βαθύ και μεγάλο τηγάνι που το έχουμε βάλει να κάψει σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σε αυτό ξεκινάμε να σοτάρουμε τα λαχανικά μας.

Ρίχνουμε λίγο αλάτι και τη ζάχαρη, σοτάρουμε λίγο ακόμα και τέλος ρίχνουμε τη ντομάτα και τα ρεβίθια. Προσθέτουμε 3-4 κλαδάκια θυμάρι, αρκετό πιπέρι και τον κύβο.

Δοκιμάζουμε το φαγητό κατά τη διάρκεια του βρασμού και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι και επιπλέον νερό.

Για τα καλαμαράκια αλατοπιπερώνουμε καλά το αλεύρι. Πασπαλίζουμε τα καλαμαράκια με αυτό, τινάζουμε για να φύγει το περιττό και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσό χρώμα. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Σερβίρουμε το φαγητό σε μια μεγάλη πιατέλα με το μείγμα των ρεβιθιών από κάτω και πάνω τα καλαμαράκια.