- Οι 11 δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το 2026: Τι προανήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης από τη Θεσσαλονίκη
- Ο Τραμπ εντείνει την πίεση στην Τεχεράνη: Ανακοίνωσε νέους δασμούς για όποια χώρα συναλλάσσεται με το Ιράν
- Επιμένει το πολικό ψύχος: Νέες χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες υπό το μηδέν – Πού χρειάζονται αλυσίδες
Τελευταία Νέα
Εάν υπάρχει μια αισιόδοξη νότα στην αναταραχή που έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία από το 2008 και μετά είναι ότι τα προβλήματα δεν εμφανίστηκαν ταυτόχρονα σε κάθε γωνιά του κόσμου. Το πρώτο χτύπημα ήταν η κρίση των τοξικών δανείων στις ΗΠΑ, με τους Ευρωπαίους να δηλώνουν ικανοποιημένοι λέγοντας ότι το δικό τους κοινωνικό μοντέλο δούλευε καλύτερα. Επειτα, το 2010 προέκυψε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, με τους Αμερικανούς να δηλώνουν εκείνοι τώρα ικανοποιημένοι για το δικό τους οικονομικό σύστημα. Οι δε χώρες της Ασίας έκριναν ότι η ρίζα του προβλήματος βρισκόταν στη λειτουργία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της Ευρώπης.
Σήμερα ο κόσμος ασχολείται με την επιβράδυνση της ανάπτυξης της οικονομίας στην Κίνα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χρηματιστήρια. Είναι γεγονός ότι ορισμένες πτυχές της κρίσης στην Κίνα θυμίζουν το κραχ των μετοχών στην Αμερική του 1929. Προβλήματα αντιμετωπίζουν εξάλλου όχι μόνο η Κίνα αλλά και η Ρωσία και η Βραζιλία, που βρίσκονται μάλιστα σε χειρότερη κατάσταση. Τώρα έχει γίνει προφανές ότι μια οικονομία δεν μπορεί να πηγαίνει καλά για πάντα.
Ενα από τα αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης είναι ότι δεν μπορούν όλες οι χώρες να εφαρμόζουν τις ίδιες λύσεις για να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα. Αλλη δυσάρεστη συνέπεια είναι ότι κεφάλαια και άνθρωποι μετακινούνται συνεχώς. Σήμερα παρατηρείται μεγάλη ροή μεταναστών και για οικονομικούς λόγους, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στις χώρες προορισμού.
Μέχρι τώρα οι ανεπτυγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα προβλήματα, όμως στην πορεία δημιουργούνται πολλές κοινωνικές εντάσεις. Τώρα η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν ενώπιόν τους μια νέα πρόκληση, αφού πρέπει να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τις δικές τους οικονομικές δυσκολίες αλλά και τα οξυμμένα ανθρωπιστικά προβλήματα που προκάλεσαν σε διάφορα μέρη του κόσμου η αποτυχία της οικονομίας και της πολιτικής που εφάρμοσαν.
Ο Χάρολντ Τζέιμς είναι καθηγητής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Princeton, καθηγητής Ιστορίας στο European University Institute και συνεργάτης του Center for International Governance Innovation.
Σχόλια
Τελευταία Νέα







