Αν είστε στην εξοχή, μπορείτε άνετα να τα ρίξετε όλα στα κάρβουνα. Στο διαμέρισμα ένα τηγάνι – γκριλιέρα μπορεί να τα ψήσει καλύτερα από μια ηλεκτρική ψησταριά. Δεν σας «ψήνω» για ψάρι ή κρέας στη σχάρα. Αλλά για φρέσκα φρούτα εποχής με πρωταγωνιστή το καρπούζι! «Οταν ο πυρακτωμένος από τα κάρβουνα χυτοσίδηρος υποδέχεται το δροσερό φρούτο, τότε δημιουργείται κάτι απίθανο» αναφέρει στο βιβλίο του «Grilling Vegan Style» (σε ελεύθερη απόδοση «Ψησταριά για χορτοφάγους») ο Τζον Σκλιμ, βραβευμένος αμερικανός συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής.

Το ψήσιμο του φρούτου στη σχάρα μετατρέπει τα σάκχαρά του σε καραμέλα και δημιουργεί νέα υφή, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες και οι σταγόνες που πέφτουν στα κάρβουνα του δίνουν καπνιστό άρωμα και γεύση. Και το καλύτερο, τα φρούτα στη σχάρα δεν χάνουν τις βιταμίνες τους και έχουν ελάχιστες θερμίδες.

Τα ψήσιμο των φρούτων είναι πολύ απλή διαδικασία. Απλώς οι αρχάριοι θα πρέπει να γνωρίζουν κάποιες βασικές αρχές.

Το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι να ψεκάσουν (ή να αλείψουν) το φρούτο με ελάχιστο ελαιόλαδο. Οχι μόνο για να μην κολλήσουν, αλλά διότι το λάδι δίνει διαφορετικό γευστικό προφίλ. Η ένταση της φωτιάς θα πρέπει να είναι μέτρια προς υψηλή. Οσον αφορά τον χρόνο, τα περισσότερα φρούτα χρειάζονται λίγα λεπτά από την κάθε πλευρά απλώς για να καραμελώσουν και να σχηματίσουν αυτές τις μαύρες ραβδώσεις που έχουν και οι μπριζόλες. Διαφορετικά θα λιώσουν και δεν θα τρώγονται.

Το καρπούζι είναι ένα από τα καλύτερα φρούτα για τα κάρβουνα. Μπορούμε να το ψήσουμε σε φέτες (2-3 εκατοστά πάχος) με ή χωρίς τη φλούδα. Απλώς πρέπει να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια. Μην το ψήνετε πολλή ώρα, διότι έχει πολλά υγρά και μπορεί να εκραγεί και να προκαλέσει εγκαύματα. Για τον ίδιο λόγο αφήστε το λίγο να κρυώσει πριν το δαγκώσετε με μανία.

Τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα βερίκοκα, οι βανίλιες και γενικά όλα τα πυρινόκαρπα γίνονται εξαιρετικά στη σχάρα. Κόψτε τα στη μέση, πετάξτε το κουκούτσι, κρατήστε τη φλούδα και ρίξτε τα στη φωτιά για μερικά λεπτά από την κάθε πλευρά.

Τα σύκα ψητά είναι από τα αγαπημένα μου. Τρώγονται σκέτα, σε σαλάτα, με παγωτό, με γιαούρτι. Επιλέξτε ώριμα μεν, σφιχτά δε, διότι μπορεί να διαλυθούν ακόμη και σε τηγάνι – γκριλιέρα. Οι φράουλες για να ψηθούν πρέπει να μπουν σε καλαμάκι. Κόψτε τες στη μέση ή βάλτε τες ολόκληρες. Χρειάζονται περίπου 7 λεπτά ψήσιμο.

Η κάπνα από το κάρβουνο ταιριάζει απόλυτα με τη γλύκα της φράουλας. Οι μπανάνες προτείνονται από πολλούς μεγάλους σεφ, αλλά ποτέ δεν μου πετυχαίνουν. Τα βιβλία τις προτείνουν πράσινες, αλλά όσο πράσινες και αν είναι μου μαυρίζουν και λιώνουν. Αρα δεν τις προτείνω.