Το χταπόδι είναι από τα must της εποχής. Για να μαγειρευτεί εύκολα και σωστά, δηλαδή να λιώνει στο στόμα, υπάρχει μόνο ένας τρόπος: να το βάλουμε μόνο του στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Επιπλέον, είναι πολύ θρεπτικό και κατάλληλο για όσους χρειάζονται σίδηρο και βιταμίνη Β, αλλά όχι για όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη. Δείτε τη θρεπτική αξία στο τέλος της συνταγής.

Υλικά

Ένα χταπόδι ολόκληρο

Τέσσερις πατάτες

Ελαιόλαδο

Ανηθο

Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το χταπόδι και αφαιρούμε το μάτι. Αν είναι κατεψυγμένο, θα πρέπει να ξεπαγώσει καλά και να επιμείνουμε στο πλύσιμο στις βεντούζες, διότι κατακρατά άμμο.

Ανάβουμε το μάτι σε χαμηλή θερμοκρασία (στο ένα τρίτο της συνολικής έντασης), βάζουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα και το αφήνουμε μέχρι για περίπου μία ώρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, το χταπόδι να βγάλει τα ζουμιά του και θα τα ξαναπιεί. Εάν θέλουμε το γυρίζουμε. Λίγο πριν τελειώσει το ζουμί, το αφαιρούμε. Το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε.

Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μπορεί το μαχαίρι να μπει άνετα μέσα τους. Τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε ροδέλες.

Σερβίρουμε ρίχνοντας πιπέρι και αλάτι (ή και λεμονάκι) στην πατάτα και ρίγανη και άνηθο στο χταπόδι (δεν θέλει ούτε αλάτι).

Διατροφική αξία

Μία μερίδα, δηλαδή 100 γραμμάρια μαγειρεμένου χταποδιού, μπορεί να καλύψει το 52% της ημερήσιας ανάγκης σε σίδηρο και το 600% της ανάγκης μας σε βιταμίνη Β-12 η οποία είναι απαραίτητη για το αίμα (δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων) και για το νευρικό σύστημα. Επίσης, βοηθά στην επιδιόρθωση των βλαβών του γενετικού υλικού (DNA).