Η μαμά μου το μαγειρεύει με αρνάκι, εγώ προτιμώ το κατσικίσιο κρέας γιατί δεν είναι τόσο λιπαρό, αυτό το φαγητό της άνοιξης, όμως, μπορείτε να το κάνετε και με μοσχαρίσιο ακόμη και με χοιρινό κρέας. Απλά αλλάζει ο χρόνος βρασμού.

Υλικά

1 φλ ελαιόλαδο

1 κιλό κρέας για κοκκινιστό

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 μεγάλες ώριμες ντομάτες

1 κ.τ.σ πελτέ ντομάτας

1 κιλό φρέσκο αρακά.

3-4 πατάτες (προαιρετικά)

½ ματσάκι μαϊντανό (προαιρετικά)

αλάτι, πιπέρι και 1 κ.τ.γλ ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές αφού το κόψουμε σε κομμάτια και το αλατίσουμε ελαφρά. Το βγάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μαζί με λίγο νερό. Όταν εξατμιστεί το νερό (προσέχουμε να μην καεί το κρεμμύδι) προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά το κρεμμύδι.

Ρίχνουμε τις ντομάτες αφού τις ξεφλουδίσουμε (για να φύγει πιο εύκολα η φλούδα τους τις βυθίζουμε για λίγο σε καυτό νερό) και τις κόψουμε σε κομμάτια, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο.

Μόλις πάρει βράση η σάλτσα, ρίχνουμε το κρέας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Αν χρειαστεί ενδιαμέσως να προσθέσουμε νερό (ή ζωμό κρέατος) το ζεσταίνουμε καλά για να μην σταματήσει ο βρασμός.

Προσθέτουμε τον αρακά αφού τον καθαρίσουμε και τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια και βράζουμε το φαγητό για περίπου 20-30 λεπτά ακόμη μέχρι να μαλακώσουν και τα λαχανικά.