Είναι φαγητό παλιό με καταγωγή μάλλον κεντροευρωπαϊκή που όμως το φτιάχνουν πλέον σε όλο τον κόσμο. Εχει το σχήμα ξεροψημένης φρατζόλας και είναι πεντανόστιμο μαζί με ψητές πατάτες και προαιρετικά με μια απλή σάλτσα ντομάτα.
Υλικά
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
200 γρ ψωμί μπαγιάτικο
2 σκελίδες σκόρδο
2 ξερά κρεμμύδια
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1  φλ ελαιόλαδο
1 αυγό
1 κ.τ.σ γάλα
από ½ ματσάκι δυόσμο και μαϊντανό, ή 2-3 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη και θυμάρι
από ½ κ.τ.γλ γλυκιά πάπρικα, μπαχάρι, κίμινο
μια πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
5 αυγά βρασμένα σφιχτά
1 κιλό πατάτες
1/2 λεμόνι, χυμός
λίγη τριμμένη ξερή ρίγανη

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρές ροδέλες. Σε μια λεκάνη, τις αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ρίγανη, το χυμό του λεμονιού και το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τα χέρια να λαδωθούν καλά. Τις ρίχνουμε σε ένα μεγάλο ταψί, προσθέτουμε ½ φλ νερό,  σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε  τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα και τα αχνίζουμε σε ένα τηγάνι με λίγο νερό. Μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε 2 κ.τ.σ ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε και το σκόρδο λιωμένο και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τον κιμά, το ψωμί αφού το μουσκέψουμε και το στύψουμε καλά με τα χέρια, το αυγό ελαφρά χτυπημένο μαζί με το γάλα, τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια, αλατοπίπερο, τα μπαχαρικά και τα αρωματικά χόρτα ψιλοκομμένα. Ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να αφρατέψει.
Απλώνουμε στο τραπέζι ένα μεγάλο κομμάτι λαδόχαρτο και στρώνουμε τον κιμά έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα ορθογώνιο. Ξεφλουδίζουμε τα βραστά αυγά και τα τοποθετούμε στο κέντρο του κιμά, κολλητά το ένα με το άλλο. Με τη βοήθεια του λαδόχαρτου τυλίγουμε το μείγμα σε ρολό έτσι ώστε να σκεπαστούν τα αυγά και πιέζουμε να σχηματιστεί μια φρατζόλα.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, ακουμπάμε προσεκτικά το ρολό πάνω στις πατάτες (χωρίς το λαδόχαρτο) και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν το ρολό και οι πατάτες. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.  Το τελευταίο τέταρτο γυρνάμε προσεχτικά το ρολό ώστε να ροδίσει χρώμα και από την άλλη μεριά.
Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο και το αφήνουμε για μερικά λεπτά πριν το κόψουμε σε χοντρές φέτες.
Σερβίρισμα
Συνοδεύουμε το φαγητό με χωριάτικη σαλάτα και ένα κόκκινο κρασί, Merlot ή αγιωργήτικο
Τιπς
Αντί για ρολό μπορούμε να φτιάξουμε ατομικά μπιφτέκια μέσα στα οποία θα έχουμε τοποθετήσει από ένα αυγό.
Γίνεται ακόμα πιο νόστιμο αν αντί για μοσχαρίσιο κιμά (κατά προτίμηση λάπα) βάλουμε ένα μείγμα από μοσχαρίσιο χοιρινό και αρνίσιο κιμά
Προαιρετικά μπορούμε να τυλίξουμε το ρολό με φέτες μπέικον που θα το διατηρήσουν ζουμερό
Αντί για αυγά μπορούμε να γεμίσουμε το ρολό με τυριά ή άλλη γέμιση π.χ. ψιλοκομμένες πιπεριές, ντομάτες και μπόλικα αρωματικά χόρτα ψιλοκομμένα
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από