Αυτή την εποχή μετά τις βροχές, αρχίζουν να βγαίνουν τα χόρτα του βουνού. Στα μανάβικα, ακόμη και στους πάγκους με τα λαχανικά των σούπερ μάρκετ, κυρίως όμως στη λαϊκή αγορά, που η ποικιλία είναι πολύ πιο μεγάλη, μπορούμε να βρούμε διάφορα χόρτα άγρια και καλλιεργημένα για πίτες και πιτάκια

Υλικά

1 ½ κιλό χόρτα για πίτα, ανάμεικτα, άγρια και καλλιεργημένα

(τσουκνίδες, γαλατσίδες, ζοχοί, σπανάκι, μάραθος, παπαρούνες, άνηθος, δυόσμος, μαϊντανός, αγριόπρασο)

1 φλ ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι

2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια

αλάτι, πιπέρι

Για το φύλλο

½ κιλό αλεύρι

1 κ.τ.γλ αλάτι

½ ποτήρι γάλα ή νερό

½ ποτήρι ελαιόλαδο

2κ.τ.σ ρακί ή τσίπουρο

1 αυγό

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν και τα χοντροκόβουμε. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, ρίχνουμε τα χόρτα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ώσπου να μαραθούν. Σουρώνουμε τη γέμιση στο σουρωτήρι.

Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακούβα, προσθέτουμε λίγα λίγα τα υγρά και ζυμώνουμε ώσπου να γίνει ένα ελαστικό ζυμάρι. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Ανοίγουμε λεπτό φύλλο και το κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 10-12 εκ. Βάζουμε στο κέντρο κάθε λωρίδας μια κουταλιά γέμιση διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και τυλίγουμε σε μικρό ρολό. Αλείφουμε τα πιτάκια με αυγό ελαφρά χτυπημένο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.

Τρώγονται ζεστά αλλά είναι εξίσου νόστιμα και κρύα

Τιπς

∙Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμο φύλλο κρούστας ή χωριάτικο

∙Αν το φύλλο είναι πιο χοντρό (χωριάτικο) αντί για λωρίδες μπορούμε να κόψουμε στρογγυλά κομμάτια διαμέτρου 10-12 εκ, να βάλουμε 1 κ.τ.σ γέμιση στη μέση του κομματιού να το διπλώσουμε τα δύο ώστε να σχηματιστεί ένα μισοφέγγαρο και να κλείσουμε καλά τις άκρες πιέζοντας με ένα πιρούνι.

∙Προαιρετικά, αφού αλείψουμε την επιφάνεια με αυγό μπορούμε να την πασπαλίσουμε με μπόλικο σουσάμι

∙Στη γέμιση μπορούμε να προσθέτουμε επίσης λίγη φέτα

∙Αντί για το φούρνο μπορούμε να τηγανίσουμε τα πιτάκια στο τηγάνι σε καλά ζεσταμένο ελαιόλαδο, για μερικά λεπτά από κάθε πλευρά και κατόπιν να τα αφήσουμε να στραγγίσουν σε μια πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας σε δύο στρώσεις