«Η ζωή του Πι» (Life of Pi) Οπως το έζησα. Και όπως το καταβρόχθισα. Απνευστί! Το πρώτο ημίωρο βαρετό. Μπλα μπλα και αργό. Αντε, είπα. Να τελειώνουμε. Βιάστηκα. Από τη στιγμή που ορμούν τα κύματα και το ναυάγιο παραπέμπει σ’ έναν δεύτερο κινηματογραφικό «Τιτανικό», ε τότε καθηλώθηκα. Αυτή είναι η πρώτη πράξη επίδειξης τεχνικής ενός μεγιστοτεράστιου ζογκλέρ και θηριοδαμαστή. Γιατί η συνέχεια με άφησε να χάσκω με το στόμα ορθάνοιχτο. Ο αθεόφοβος αμερικανοκινέζος Ανγκ Λι στην κορυφαία του στιγμή. Το υπερτιμημένο «Μυστικό του Brokeback Mountain» μπροστά σε αυτό το κολοσσιαίο επίτευγμα μοιάζει σαν φωτορομάντσο του Marlboro!

Για να καταλάβετε τι εννοώ, ένα θα σας πω. Ο,τι επιχειρούν για να εντυπωσιάσουν οι Αμερικανοί, με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, χιλιάδες κομπάρσους και όλη την αφρόκρεμα του star system, το επιτυγχάνει με ελάχιστα «εργαλεία» και τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα αυτός ο αίλουρος των εικόνων.

Eξηγούμαι. Το κέντρο βάρους αυτής της εξωφρενικής ιστορίας συγκροτείται από έναν πιτσιρικά της Ινδίας, μία θηριώδη τίγρη της Βεγγάλης, μία ύαινα, έναν πίθηκο και μία ζέβρα. Ολοι τους εντός σωστικής λέμβου που στριφογυρίζει ανεξέλεγκτα κάπου στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η κιβωτός του βουδισμού. Αυτή είναι η δεύτερη πράξη επίδειξης τεχνικής. Με τρίτη και καταλυτική, σαν να λέει «να, πάρε να ‘χεις», εκείνη τη χορογραφία με μπαλαρίνα την τίγρη τη σαρκοβόρα. Αυτό το θηριώδες, τρομακτικό πλάσμα να χοροπηδάει σαν την Πλισέτσκαγια των Μπαλσόι, να κολυμπάει σαν πρωταθλητής πεταλούδας των Ολυμπιακών Αγώνων και να σκαρφαλώνει στη λέμβο σαν ορειβάτης των Ιμαλαΐων. Απίστευτο; Κάτι καλύτερο. Μοναδικό.

Συνοπτικά. Το ναυάγιο είναι η δοκιμασία. Και η τίγρη είναι το κτήνος που κατοικεί μέσα μας. Επομένως, βασική προϋπόθεση για την επιβίωση είναι να εξημερώσουμε το κτήνος που ανεξέλεγκτα κυκλοφορεί μέσα μας και κατατρώει τα σωθικά μας. Το υπέρτατο φιλοσοφικό δίδαγμα του βουδισμού. Τ’ ακούς; Τ’ ακούω να λες. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Για θεατές όλων των ηλικιών!

Βαθμοί=8