#Ολα τα κόμματα καταδίκασαν τα πρόσφατα αδικήματα αντιποίησης αρχής της Χρυσής Αυγής. Το κύριο πρόβλημα και ο γιγάντιος κίνδυνος για τη δημοκρατία δεν είναι οι αδίστακτοι παραβάτες των νόμων «με τις μαύρες μπλούζες» αλλά η συναίνεση απέναντί τους, που αρχίζει στα Σώματα Ασφαλείας και φτάνει σε λαϊκές κατηγορίες παντού στη χώρα. Αυτή η συναίνεση είναι κρίσιμη πηγή ενός οξύτατου πλέον κοινωνικού κινδύνου, προτού είναι πολύ αργά.

#Η συναίνεση σχετίζεται με βαθιά συντηρητικές πεποιθήσεις κυρίαρχες σε κοινωνικές ομάδες, αλλά όχι μόνο αυτό. Το είδος αντιπολίτευσης που ασκεί η Αριστερά εναντίον της «μνημονιακής πολιτικής» έχει σταδιακά ευνοήσει ένα πρωτοφανές κλίμα ανομίας, όπου ο καθένας αντλεί από τις αριστερές πολιτικές ηγεσίες το «αριστερό» δικαίωμα να παραβιάζει αλλά και να αρνείται να εφαρμόζει τους νόμους, εφόσον διαφωνεί. Μερικά συμβολικά παραδείγματα αρκούν.

#Το ΚΚΕ εμπόδιζε πολίτες να επικυρώνουν εισιτήρια στο Μετρό ή να πληρώνουν διόδια, με ομάδες κρούσης που ασκούσαν βία και έκαναν καταστροφές. Οταν περίπου διπλασιάστηκε ο φόρος ακίνητης περιουσίας, κόμματα και ΜΜΕ τον ονόμασαν «χαράτσι», ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποίησε ότι «δεν πληρώνει» κι ακόμα ότι το φορολογητέο ποσό που του αναλογεί προσωπικά το προσφέρει (!) στο ΚΕΘΕΑ.

#Μάιο 2010, σε ογκώδη διαδήλωση, που σφράγισε ο θάνατος αθώων πολιτών σε πυρπολημένη τράπεζα, κυριαρχεί πλατιά το επικίνδυνο σύνθημα «Να καεί το […] η Βουλή». Από το πρώτο Μνημόνιο η κυβέρνηση ονομάζεται «δωσίλογη», η χώρα «σε κατοχή» με αναλογία τη ναζιστική κατοχή, πολλαπλασιάζονται οι προπηλακισμοί πολιτικών με γιαούρτια κ.ά., ενώ αρχηγός αριστερού κόμματος σχολιάζει στην τηλεόραση: «…γιαουρτάκια, σιγά τη βία».

#Ποτέ στην ιστορία αυτού του λαού δεν βρήκε έδαφος η φασιστική ιδεολογία και σήμερα αυξανόμενα ποσοστά αποδέχονται το νεοναζιστικό μόρφωμα. Είναι η έσχατη στιγμή να συνειδητοποιήσει η Αριστερά πού οδηγεί η λαϊκιστική της πολιτική. Αλλιώς η απειλή πλησιάζει. Υπάρχει ένα μονόπρακτο του Μπρεχτ. Με αντικείμενο διαφωνίας ποιος είναι «πιο υπεύθυνος» που οι εγκληματίες Ναζί ποδοπατούν τη Γερμανία και ετοιμάζουν πόλεμο, συγκρούονται παθιασμένα σοσιαλδημοκράτες και κομμουνιστές, κρατούμενοι όλοι μαζί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης…