«Διαφωτίστε μας, αλλά κάντε το σύντομα». Το σλόγκαν της εκδήλωσης ήταν σαφές. Στη γεμάτη Αίθουσα Χριστίνα Ωνάση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών οι 27 συμμετέχοντες στο πρώτο Ignite Athens προσπάθησαν χθες το απόγευμα να πείσουν το κοινό για τις ιδέες τους. Υπό δύο όρους: διέθεταν μόνο 5 λεπτά παρουσίασης και 20 διαφάνειες. Ορθιοι πίσω από το μικρόφωνο – που είχε στηθεί στην άκρη της σκηνής – κάποιοι μιλούσαν αγχωμένοι κρατώντας τις σημειώσεις τους. Αλλοι επιστράτευσαν το χιούμορ και τη δημιουργικότητά τους, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού.

«Η βασική ιδέα του Ignite είναι να μοιραστείς τον οραματισμό σου με άλλους. Είναι η πιο γρήγορη – όσον αφορά τον χρόνο παρουσίασης – εκδήλωση που φέρνει κοντά στο κοινό ανθρώπους που έχουν ιδέες και πάθος για αυτές» λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Παναγιώτης Τζίνης, ιδρυτής του Ignite Athens. Οπως εξηγεί, με αυτόν τον τρόπο μια καλή – επιχειρηματική ή μη – ιδέα μπορεί να φτάσει στην υλοποίησή της και να βρει υποστηρικτές. Η πρωτότυπη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε το 2006 στο Σιάτλ. Εκτοτε παρόμοιες εκδηλώσεις έχουν διοργανωθεί σε 120 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Οι παρουσιάσεις της ελληνικής ημέρας πραγματοποιήθηκαν στα αγγλικά, ώστε να αναμεταδοθούν μέσω Διαδικτύου σε 35 χώρες.

Οι έλληνες συμμετέχοντες προέρχονταν από πολλούς επαγγελματικούς χώρους. Ανάμεσα στις ιδέες που παρουσιάστηκαν χθες, το κοινό είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει μια εφαρμογή για τη διατήρηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, μια πλατφόρμα αντίστροφης δημοπρασίας, όπου οι χρήστες θα μπορούν να μειώνουν τις τιμές των προϊόντων που θέλουν να αγοράσουν και ένα πρόγραμμα ενοποίησης όλων των γλωσσών προγραμματισμού σε μία.

Μια επιτροπή θα αξιολογήσει τις καλύτερες ιδέες της ημερίδας μέσα στον επόμενο μήνα και οι πέντε επικρατέστερες θα ανακοινωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Οι εμπνευστές τους πρόκειται να ταξιδέψουν τον ερχόμενο Δεκέμβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ένα κοινό διεθνών επενδυτών. «Επιθυμία μας είναι με τη διοργάνωση του Ignite στην Ελλάδα να αλλάξουμε τη νοοτροπία των νέων. Να μη φοβούνται να μοιραστούν τις ιδέες τους» σημειώνει ο κ. Τζίνης. Τους επόμενους μήνες η διοργάνωση πρόκειται να ταξιδέψει σε επτά ακόμη ελληνικές πόλεις.