ΣΤΟΙΧΕΙΟ της πολιτικής είναι και η τέχνη της κλιμάκωσης. Ετσι, την Τετάρτη, μία ημέρα πριν από το ραντεβού Παπαδήμου – Σαμαρά και τη σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών, ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε ένα μίνι Υπουργικό Συμβούλιο. Οι προσκλήσεις είχαν φθάσει από την Τρίτη. Η σύνθεση έχει σημασία.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ήταν εκεί οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Από τη ΝΔ ήταν εκεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ φαίνεται ότι είχε κληθεί και ο Σταύρος Δήμας, που είχε όμως κάποιο κώλυμα συναρτημένο με την άσκηση των καθηκόντων του. Από τον ΛΑΟΣ παρέστη ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης. Και από τους «ανθρώπους του Πρωθυπουργού» ήταν στο τραπέζι οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος και Παντελής Καψής, αλλά, βεβαίως, και ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης.

Δραματικοί τόνοι

ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ από τους παρευρισκομένους είδαν έναν «συγκρατημένα δραματικό τόνο» στην τοποθέτηση του Πρωθυπουργού. Η αλήθεια είναι ότι ο Λουκάς Παπαδήμος ζήτησε να στηριχθεί η κυβέρνηση από τα κόμματα, αλλά και να διευκολυνθεί η σωστή λειτουργία της. Εξ όσων μαθαίνω, κορυφαίοι υπουργοί είχαν ενημερώσει το Μαξίμου για «διακομματική ρουσφετολογική διάθεση» πίσω από πολλές μικρορυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου. Φωτογράφιζαν μάλιστα – με φλας – κυρία του Υπουργικού Συμβουλίου και μια πλειάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών ως πρωτοστατούντες και επισπεύδοντες. Σε πολιτικότερο επίπεδο, ο Παπαδήμος έχει δεχθεί εισηγήσεις να πιέσει υπέρ της δέσμευσης των κομμάτων ότι θα ψηφιστεί το νέο πρόγραμμα, αλλά και ότι αυτό θα τεθεί ουσιαστικά εκτός των προεκλογικών αντιπαραθέσεων των κομμάτων.

«Γι’ αυτό δεν ήρθε;»

ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ με τις κυβερνητικές συσκέψεις, δεν έλειψαν κάποιες στιγμές χαλάρωσης. Ας πούμε, κάποιες είπε σε μια στιγμή «επ’ αυτού θα συμφωνούσε σίγουρα και ο κ. Δήμας», για να πεταχθεί ο πάντα ετοιμόλογος και ευφυολόγος Βενιζέλος και να διερωτηθεί: «Μήπως γι’ αυτό δεν ήρθε;».

Τον πήρε από τα μούτρα

ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ τρικομματική κυβέρνηση, από αλλού το περιμένεις και από αλλού σού έρχεται όταν γίνεται αντιπολίτευση. Π.χ., στη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για την προστασία των ζώων η εισηγήτρια της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή πήρε από τα μούτρα τον εκ Λαρίσης και ΛΑΟΣ υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριο Ροντούλη, διαγιγνώσκοντας τοπικιστικά κριτήρια σε σχέση με την ειδική μεταχείριση προς ορισμένα είδη κυνών, όπως οι ποιμενικοί σκύλοι που εξαιρούνται από την υποχρέωση να φέρουν κολάρο. Πάλι καλά που δεν ακούστηκε τίποτε για γομάρια…