H ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Οσοι είδαν στην πρωτοβουλία Διαμαντοπούλου, Λοβέρδου, Ραγκούση ομοιότητες με το δείπνο των τεσσάρων – Σημίτης, Πάγκαλος, Αυγερινός, Βάσω – μάλλον θα απογοητευθούν.

ΠΡΩΤΟΝ, γιατί δεν υπήρξε συνάντηση σε σπίτι ούτε σερβιρίστηκε κοτόπουλο μιλανέζα όπως αυτό που, σύμφωνα με την πασοκική μυθολογία, είχε μαγειρέψει η Βάσω με τα χεράκια της. Ολες οι επαφές μεταξύ των τριών έγιναν στα υπουργικά γραφεία, στο πλαίσιο συναντήσεων που αφορούσαν κυβερνητικά θέματα. Το κείμενο δουλεύτηκε μέσω e-mail.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, γιατί οι τέσσερις αποφάσισαν εξαρχής να μείνουν τρεις. Δεν έπαιξε κανένα άλλο όνομα για συμμετοχή στο σχήμα. Τα συμπεράσματα δικά σας.

ΤΡΙΤΟΝ, γιατί μπορεί πρωθυπουργός να ήταν πάλι ένας Παπανδρέου – Γιώργος, όχι Ανδρέας -, ο οποίος όμως ειδοποιήθηκε τηλεφωνικώς την προηγουμένη από τη Διαμαντοπούλου. O Παπανδρέου φέρεται να είπε: «Πολύ ωραία. Ετσι θα δώσουμε πολιτική και ιδεολογική διάσταση σε αυτό που κάνουμε…». E-mail πάντως με το κείμενο δεν του έστειλαν. Τα συμπεράσματα επίσης δικά σας.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ, γιατί η πρωτοβουλία δεν στρέφεται κατά του Πρωθυπουργού. Οι τρεις είχαν αποφασίσει ότι, αν ο Παπανδρέου ήταν αρνητικός, το κείμενο δεν θα έβγαινε στον αέρα.

Η υποσηµείωση έχει να κάνει με τις σχέσεις των τριών. Λοβέρδος και Ραγκούσης είχαν πίσω τους το 2007, όταν βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα στο ΠΑΣΟΚ. Δύσκολη ήταν και η αρχική τους συμπόρευση στην κυβέρνηση Παπανδρέου όταν το θέμα του ξηλώματος των γαλάζιων «stages» προκάλεσε τριβές μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας. Τους έφερε όμως πολύ κοντά η κρίση της Υπατίας. Με την Αννα ο Λοβέρδος είχε επίσης να μιλήσει σε πολιτικό τετ-α-τετ από το 2007. Βρέθηκαν τελικά την περασμένη εβδομάδα, με κοινή πρωτοβουλία.

Τρεις τροπολογίες

ΕΚΡΥΘΜΗ είναι η ατμόσφαιρα στη Βουλή όπου ψηφίζεται την Πέμπτη το πολυνομοσχέδιο του Ευάγγελου Βενιζέλου. Γίνονται διάφορες προσπάθειες να εκτονωθεί η κατάσταση. Σε αυτό ίσως συμβάλουν και ορισμένες τροπολογίες που έχουν κατατεθεί. Η πρώτη είναι των Χρήστου Πρωτόπαπα, Ανδρέα Μακρυπίδη και Δημήτρη Κουσελά και αφορά το άρθρο 31 για τις εισηγμένες ΔΕΚΟ. Είχαν προηγηθεί επαφές των τριών με τον Γιάννη Παναγόπουλο της ΓΣΕΕ, τον Σταύρο Κούκο της ΟΤΟΕ και τον Γ. Βασιλόπουλο της ΟΜΕ-ΕΛΤΑ. Η δεύτερη είναι των Κουσελά και Μακρυπίδη και αφορά την τμηματική περικοπή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων που χάνουν πάνω από 20% του μισθού τους. Η τρίτη είναι του Μακρυπίδη και εισηγείται να μπουν στο πρόγραμμα διευκόλυνσης της καταβολής δόσεων για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπουν στην εφεδρεία.

ΣΥΝΗΘΩΣ οι τροπολογίες προκαλούν φασαρίες στη Βουλή αφού δι’ αυτών εισάγονται την τελευταία στιγμή διάφορες ρυθμίσεις της νύχτας. Για να δούμε αν σε αυτή την περίπτωση οι ρυθμίσεις θα λειτουργήσουν κατευναστικά.