Το Πάντα Βρέχει δεν είναι κλασικό φαράγγι με την έννοια του ορισμού, αλλά το στενότερο σημείο του Κρικελλοπόταμου που ρέει ανάμεσα στα βουνά Καλιακούδα (2.101 μ.) και Πλατανάκι (1.777 μ.) στα όρια του δήμου της Δομνίστας, νότια του νομού. Περίπου μέχρι το 1994, κανείς εκτός από τους ελάχιστους κατοίκους των γύρω χωριών δεν γνώριζε την ύπαρξή του. Αρχικά κάποιες αφίσες από το Δασαρχείο Καρπενησίου και στη συνέχεια από τον ΕΟΤ έκαναν γνωστό το θαύμα της ευρυτανικής φύσης σε περισσότερο κόσμο, και η φήμη του έφτασε μέχρι και στο Ισραήλ!

Υπάρχει μια ιστορία που λέγεται από τους ντόπιους, ότι πριν από περίπου δέκα χρόνια δύο-τρεις φίλοι από τα γύρω χωριά καθώς επέστρεφαν από το φαράγγι είδαν στο ποτάμι να έρχεται μια ομάδα από 20-25 ανθρώπους. Γέμισε ξαφνικά ο τόπος από φωνές και τα επιφωνήματα θαυμασμού των ντόπιων όταν έμαθαν ότι ήταν Ισραηλινοί. Μια αφίσα του ΕΟΤ στη χώρα τους ήταν η αφορμή να ψάξουν και να βρεθούν εδώ χωρίς να υπολογίσουν κόστος και προσπάθεια, τότε που ελάχιστοι Ελληνες ήξεραν το φαράγγι!

Ακόμα και σήμερα η δυσκολία προσέγγισης κάνει το Πάντα Βρέχει ακριβοθώρητο και έτσι μεγαλώνει το μυστήριο, ενώ δια-

τηρείται στο ακέραιο η γοητεία του. Το αξίζει, όμως, πέρα για πέρα.

Το πέρασμα

στην καρδιά

του Κρικελλοπόταμου

Κατηφορίζοντας από το διάσελο της Καλιακούδας ο χωματόδρομος περνά από το σχεδόν έρημο χωριό Δολιανά. Από εκεί φαίνεται η ξύλινη κρεμαστή γέφυρα της Ροσκάς ή Κακογέφυρο, που οροθετεί ουσιαστικά το πέρασμα στην καρδιά του Κρικελλοπόταμου. Φτάνοντας στην κοίτη του ποταμού θα περπατήσετε λίγο μέσα στο ποτάμι, ενώ τα πλατάνια και η πυκνή βλάστηση στις απότομες πλαγιές σκεπάζουν σχεδόν τα πάντα.

Κάτω από το Κακογέφυρο, την κοίτη αντικαθιστούν απότομες βραχώδεις πλαγιές μειώνοντας στο ελάχιστο τη θέα προς τον ουρανό. Εδώ είναι τα πρώτα βαθιά νερά του ποταμού.

Οι γεωλογικοί σχηματισμοί σε συνδυασμό με το νερό του ποταμού γεννούν εικόνες που μόνο νους ευφάνταστου καλλιτέχνη μπορεί να συλλάβει. Σε λίγο εμφανίζεται και ο πρώτος καταρράκτης, τα νερά του κατρακυλούν γλείφοντας την απότομη πλαγιά του φαραγγιού. Τα βράχια εναλλάσσονται από ολόλευκα σε διάφορους χρωματισμούς που τρεμοπαίζουν με τα γάργαρα νερά του Κρικελλοπόταμου. Κάποιες φορές έχουν μεγάλο όγκο σαν να θέλουν να σου κόψουν τον δρόμο, αλλά το νερό του ποταμού βρίσκει δρόμο ανάμεσά τους παροτρύνοντας και εμάς να συνεχίσουμε. Κάποια στιγμή επιφωνήματα θαυμασμού ακούγονται από τη μικρή ομάδα και σηκώνοντας το κεφάλι μένω έκθαμβος. Είχα ακούσει και είχα επιχειρήσει και άλλοτε να φθάσω εδώ, είχα δει και φωτογραφίες που μου προκαλούσαν έξαψη, αλλά αυτό που αντικρίζω αδυνατώ να το συνειδητοποιήσω. Φαίνεται ότι ο Θεός θέλησε να ανταμείψει τους Ευρυτάνες για τη σκληρή γη που τους κληροδότησε και έδωσε μοναδική ομορφιά σε αυτή τη γωνιά. Σίγουρα, δεν μπορεί παρά μόνο μυθικά πλάσματα να κατοικούν εδώ, αερικά και νεράιδες. Οι πρώτοι τολμηροί, μεθυσμένοι από τη γοητεία του τοπίου έχουν βουτήξει ήδη στις μικρές λίμνες. Δεκάδες μικροί και μεγάλοι καταρράκτες δημιουργούν υδάτινη κουρτίνα που λαμπυρίζει στις λιγοστές ακτίνες του ήλιου που καταφέρνουν να φτάσουν εδώ κάτω, ενώ το αεράκι που διαπερνά το φαράγγι σκορπίζει σαν υγρή νεραϊδόσκονη τις σταγόνες δημιουργώντας εικόνες πέρα από κάθε φαντασία.

Τα βρεγμένα βράχια γυαλίζουν πλανεύοντας με τα ζωηρά τους χρώματα, ενώ κάποιες λιμνούλες τονίζουν τα τιρκουάζ νερά τους, με τη βλάστηση και τα βρύα που κρέμονται από πάνω τους να συνεισφέρουν με χρώματα και σχηματισμούς υποχρεώνοντας και τον πιο ευφάνταστο ζωγράφο να νιώσει ταπεινός και ίσως φθόνο, απέναντι στη φυσική δημιουργία.

Πως θα πάτε

Σκληροί χωματόδρομοι καταλήγουν στην κοίτη του Κρικελλοπόταμου. Οι συνηθέστερες διαδρομές είναι από το Κρίκελλο-Δομνίστα ή από το Μεγάλο Χωριό, που είναι και η πιο σύντομη. Η διαδρομή από το Μεγάλο Χωριό στις πλαγιές της Καλιακούδας είναι εντυπωσιακή και χρειάζεστε όχημα 4×4, ενώ μέχρι το μικρό ξέφωτο κοντά στο ποτάμι όπου θα αφήσετε το όχημά σας είναι περίπου 22 χλμ., τα οποία θα διανύσετε σε μία ώρα. Αρχικά η πεζοπορία μέσα στην κοίτη του ποταμού είναι εύκολη, αλλά σταδιακά θέλει προσοχή, ενώ ίσως χρειαστεί και να κολυμπήσετε για λίγο. Μέχρι το Πάντα Βρέχει θα χρειαστείτε ακόμα μία ώρα για να φτάσετε. Συνολικά να υπολογίσετε ότι για την επιστροφή στο όχημά σας, όπου επιβάλλεται να έχετε στεγνά ρούχα και παπούτσια, θα χρειαστείτε τουλάχιστον τρεις ώρες. Οι κατάλληλες εποχές είναι περίπου από Ιούνιο έως και Οκτώβριο, προσέχοντας τα νερά του ποταμού να είναι χαμηλά. Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή: «Trekking Hellas» (τηλ. 6978 187863, www.trekking.gr), «Ευ Ζην» (τηλ. 22370 80150, www.active.com.gr).