Aπό 17 έως 24 Σεπεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης. Η υποψηφιότητά της επικράτησε έναντι των προτάσεων από Μπαχάμες και Σαντορίνη. Σε αυτό συνετέλεσε και η απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση της προηγούμενης χρονιάς που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο τόπο, και είχε ως αποτέλεσμα εφέτος να συμμετέχει τριπλάσιος σχεδόν αριθμός αθλητών από 32 χώρες. Ετσι ο φετινός θεσμός πέρασε στην ιστορία ως ο μεγαλύτερος από πλευράς προσέλευσης αθλητών.

Πλησιάζοντας την εξέδρα από όπου ξεκινούσαν οι αθλητές, ήταν εντυπωσιακή η σιγή που επικρατούσε και ο τρόπος που προετοιμάζονταν για τη μεγάλη τους προσπάθεια. Κατά μήκος ενός σχοινιού με σημαδούρες, που ήταν δεμένες από την εξέδρα, κολυμπούσαν, με τον προπονητή τους να τους τραβά αργά με μία μικρή πλευστική συσκευή προκειμένου να διατηρήσουν τους καρδιακούς παλμούς τους χαμηλά. Οταν ερχόταν η σειρά τους, πλησίαζαν το καταδυτικό σχοινί, έπαιρναν μερικές αργές βαθιές ανάσες υπό το άγρυπνο βλέμμα των κριτών και των δυτών ασφαλείας και σε λίγο, σχεδόν με μια απαλή κίνηση, χάνονταν από την επιφάνεια σε μια μοναχική προσπάθεια στην άβυσσο της θάλασσας. Στην εξέδρα ησυχία. Τα σόναρ παρακολουθούσαν τον αθλητή και λίγα λεπτά μετά, όταν ο κριτής ανακοίνωνε το βάθος που βρισκόταν ο αθλητής, οι δύτες βουτούσαν για να τον ακολουθήσουν στα τελευταία μέτρα της ανάδυσής του. Ολοι περίμεναν με αγωνία να τον δουν στην επιφάνεια.

Τα αποτελέσματα. Κατά τη διάρκεια του εφετινού αγώνα καταρρίφθηκε ένα παγκόσμιο και δεκαέξι εθνικά ρεκόρ, ενώ υπήρξαν και 31 γυναικείες συμμετοχές με τη ρωσίδα πρωταθλήτρια Νατάλια Μολτσάνοβα να καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ – στις γυναίκες – κατεβαίνοντας στα 88 μ. Αξίζει να σημειωθεί πως 6 αθλητές πέρασαν το όριο των 100 μέτρων, με τον πρωταθλητή του 2011 Νεοζηλανδό Γουίλιαμ Τράμπριντζ να βουτά στα 112 μ. Η ελληνική αποστολή περιελάμβανε πέντε αθλητές. Πρώτος Ελληνας ο Δημήτρης Χατζιασλάν (8ος γενικής) όπου με κατάδυση στα 91 μ. κατέρριψε το ελληνικό ρεκόρ. Ακολούθησαν οι: Χρήστος Παπαδόπουλος (21ος) στα 70 μ., Αρης Ιωαννίδης (25ος) στα 65 μ., Γιώργος Σακκάς (με ποινή κατετάγη 28ος ) στα 80 μ. και ο Δημήτρης Κουμούλος (33ος) στα 60 μ.