Όλες οι νεότερες συστάσεις για την πρόληψη και θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων συνιστούν εκτός των άλλων μείωση των επιπέδων κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης που προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής.
Αν και δεν είναι σήμερα απολύτως ξεκαθαρισμένο αν βασική αιτία αύξησης της χοληστερόλης στο αίμα αποτελεί η διατροφική χοληστερόλη ή αυτή που συντίθεται από τον ίδιο τον οργανισμό, όλοι οι διεθνείς φορείς συνιστούν σύνεση στην κατανάλωση τροφών που την περιέχουν.
Αναλύοντας κανείς τα επιμέρους στοιχεία της καθημερινής διατροφής του σύγχρονου Έλληνα διαπιστώνει ότι ένα βασικό συστατικό της αποτελεί η κατανάλωση γευμάτων εκτός σπιτιού.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας επιβάλλουν για πολλούς την προσαρμογή της διατροφής τους ανάλογα με το χώρο όπου βρίσκονται. Είναι κατά συνέπεια σημαντικό να γνωρίζουμε τι πρέπει να επιλέγουμε όταν είμαστε εκτός σπιτιού, ούτως ώστε η πρόσληψη χοληστερίνης να μην ξεπερνά τα συνιστώμενα όρια.
Οι συστάσεις αυτές θα πρέπει να διαχωριστούν σε δύο κατηγορίες:
1. Στα μικρογεύματα «στο δρόμο» ή στο χώρο εργασίας.
2. Στα κυρίως γεύματα στο χώρο εργασίας, σε εστιατόρια, σε ταβέρνες κ.λ.π.
Φαγητό «στο πόδι»
Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία, θα πρέπει να αποφεύγονται:
* Έτοιμα αρτοσκευάσματα, όπως κρουασάν, τυρόπιτες, σπανακόπιτες, ζαμπονοτυρόπιτες, πίτσες, μπουγάτσες κ.λ.π.
* Αλλαντικά όπως μπέικον, λουκάνικα, ζαμπόν (εκτός γαλοπούλας) κ.λ.π. τα οποία είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.
* Διάφορες σως, ειδικότερα άσπρες, όπως μαγιονέζα.
Αντίθετα είναι καλό να προτιμώνται:
*Γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι μέχρι 2 % λιπαρά)
*Φρούτα και φρέσκοι χυμοί φρούτων και λαχανικών
* Κουλούρι Θεσσαλονίκης
* Τοστ ή σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως (τυρί, γαλοπούλα, σολομό, τόνο, λαχανικά, χωρίς βούτυρο ή με μαγιονέζα light ή με μαλακές μαργαρίνες εμπλουτισμένες με φυτικές στερόλες ή στανόλες)
Τα κύρια γεύματα
Όσον αφορά τα κυρίως γεύματα εκτός σπιτιού θα πρέπει επίσης να τηρούνται ορισμένοι κανόνες ούτως ώστε να ελέγξουμε καλύτερα την πρόσληψη λίπους και χοληστερόλης. Αναλυτικότερα:
* Να αποφεύγονται τα τηγανιτά και αντί αυτών να προτιμώνται ψητά ή βραστά
* Να αποφεύγονται κόκκινα κρέατα, όπως μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, βοδινό και αντί αυτών να προτιμώνται το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα ψάρια ιδιαιτέρως λιπαρά όπως ο σολομός
* Να αποφεύγονται εντόσθια, όπως συκώτι, νεφρά, μυαλά, κυνήγι.
* Να αποφεύγονται αλλαντικά, όπως ζαμπόν, μπέικον, λουκάνικα
* Παχιά τυριά, όπως η φέτα, η γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, ροκφόρ κ.λ.π.
* Να αποφεύγονται πιάτα που περιέχουν λευκές σάλτσες και αντί αυτών να προτιμώνται πιάτα με κόκκινη σάλτσα ντομάτας, λαχανικών, πέστο.
* Να αποφεύγονται επιδόρπια πλούσια σε λιπαρά, όπως γλυκά που περιέχουν σαντιγύ ή μους σοκολάτας και να προτιμώνται πιο υγιεινές επιλογές όπως για παράδειγμα μιαφρουτοσαλάτα.
Ενδεικτικάγεύματα εκτός σπιτιού
Τα πιάτα που ακολουθούν είναι υγιεινά και εξασφαλίζουν ότι μπορεί κανείς να απολαύσει το γεύμα του εκτός σπιτιού δίχως να καταναλώσει κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη.
1. Ψάρι ψητό – Φιλέτο σολομού (1 μερίδα) με ρύζι ή πατάτες ψητές ή λαχανικά και σαλάτα εποχής
2. Φιλέτο κοτόπουλο (ή γαλοπούλας ή σολομού) με ρύζι ή λαχανικά ή πατάτες ψητές και σαλάτα εποχής
3. Σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτας (ή πέστο ή αραμπιάτα με λαχανικά, μυρωδικά, μανιτάρια) με σαλάτα εποχής
4.Πίτσα με τυρί, κοτόπουλο ή γαλοπούλα, μανιτάρια, λαχανικά ή μόνο με λαχανικά και μανιτάρια
5.Σουβλάκι κοτόπουλου με αλάδωτη πίτα,λαχανικά καιτζατζίκι
6.Κινέζικο κοτόπουλο με μανιτάρια και λαχανικά,noodles ή ρύζι (με λαχανικά, αλλά όχι τηγανιτό) και σαλάτα εποχής
Η Καλλιόπη Καράτζη είναικλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, επιστημονική συνεργάτις του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου
- Οι 11 δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το 2026: Τι προανήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης από τη Θεσσαλονίκη
- Ο Τραμπ εντείνει την πίεση στην Τεχεράνη: Ανακοίνωσε νέους δασμούς για όποια χώρα συναλλάσσεται με το Ιράν
- Επιμένει το πολικό ψύχος: Νέες χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες υπό το μηδέν – Πού χρειάζονται αλυσίδες







