Την ηµέρα των γενεθλίων της (στα 64 της) έφυγε από τη ζωή χτυπηµένη από τον καρκίνο χθες τα ξηµερώµατα η τραγουδίστρια του Νέου Κύµατος Καίτη Χωµατά στο νοσοκοµείο Νίµιτς όπου νοσηλευόταν εδώ και δύο µήνες
Η Καίτη Χωµατά µε τη βελούδινη φωνή πάλευε µε τον καρκίνο και τον αντιµετώπιζε µε αξιοπρέπεια εδώ και 32 χρόνια. Πριν από δύο µήνες κι ενώ ήταν στο αρχικό σχήµα στο Μπάντµιντον (µαζί µε τους Μιχάλη Βιολάρη, Πόπη Αστεριάδη, Κώστα Καράλη, Λιζέτα Νικολάου) εισήχθη στο νοσοκοµείο και χθες τα ξηµερώµατα η καρδιά της δεν άντεξε.

Γεννήθηκε στην Πλάκα και στο τραγούδι βγήκε όταν ακόµη ήταν µαθήτρια στο γυµνάσιο. Την ανακάλυψε ο Γιώργος Οικονοµίδης στο Ζάππειο όπου είχε πάει εκείνη για να συµµετάσχει στον διαγωνισµό ταλέντων. Εκείνη την εποχή επέστρεψε από το Παρίσι ο Γιάννης Σπανός και γνώρισε τη µικρή Καίτη Χωµατά από τον Γιώργο Παπαστεφάνου. Μόλις ο Γιάννης Σπανός την άκουσε, του άρεσε ιδιαίτερα και της έδωσε το πρώτο της τραγούδι (σε στίχους Γιώργου Παπαστεφάνου) που υπήρξε µια από τις µεγαλύτερες επιτυχίες του Νέου Κύµατος, το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι». Το επόµενο βήµα της ήταν να εµφανιστεί το 1966 στην µπουάτ «Παράγκα» στην Κέκρωπος (την άνοιξε ο πρώτος της σύζυγος, ο ηθοποιός Βασίλης Μαυροµµάτης). Εκεί έκανε την πρώτη της εµφάνιση στο πάλκο µαζί µε τον Διονύση Σαββόπουλο ο οποίος µόλις είχε έρθει από τη Θεσσαλονίκη. Την επόµενη σεζόν, το 1967, στην ίδια µπουάτ συνεργάστηκε µε τον Μιχάλη Βιολάρη που συναντήθηκαν για πρώτη φορά και έµελλε να κρατήσει η φιλία τους και η συνεργασία τους µια ζωή (τραγουδούσαν µαζί κάθε Δευτέρα).

Ηταν από τους πρωτοπόρους του Νέου Κύµατος (κυριάρχησε τις δεκαετίες ‘60 και ‘70), µια γυναίκα που ζούσε µε πάθος για το τραγούδι. Και αυτό γιατί αν και πάλευε µε τον καρκίνο εδώ και 32 χρόνια, δεν έκοψε ποτέ το τσιγάρο και τον καφέ. Μεγάλες της επιτυχίες υπήρξαν «Θα διώξω τα σύννεφα», «Η Μαρία των βράχων», «Μια φορά θυµάµαι» «Κι αν σ’ αγαπώ δεν σ’ ορίζω», «Το Χριστινάκι», («Μαυροµαλλούσα κοπελιά» και «Βάρκα χωρίς πανιά» µαζί µε τον Μ. Βιολάρη), «Ούλα χαλάλι σου» (Η Σούλη Σαµπάχ το είπε σε πρώτη εκτέλεση και σε δεύτερη η Καίτη Χωµατά. Γνωστό στο ευρύ κοινό το τραγούδι αυτό έγινε από τον Μιχάλη Βιολάρη που έγγραψε τη µουσική, σε στίχους Ανδρέα Γρηγορίου). Αξέχαστη είναι η παρουσία της στην ταινία «Σκιές στην άµµο» (σε σενάριο Ιάκωβου Καµπανέλλη και µουσική Γιάννη Σπανού) όπου µαζί µε τον Μιχάλη Βιολάρη τραγουδούν «Μαυροµαλλούσα κοπελιά» και «Βάρκα χωρίς πανιά».

Ο Γιάννης Σπανός ήταν ο συνθέτης µε τον οποίο και συνεργάστηκε για πολλά χρόνια. Ακόµη είχε συνεργαστεί µε τους Χρήστο Λεοντή, Νίκο Μαµαγκάκη, Γιώργο Κριµιζάκη, Ηλέκτρα Παπακώστα, Βασίλη Κουµπή, Νίκο Δανίκα και έχει πει πολλά τραγούδια σε δεύτερη εκτέλεση στις Μπουάτ των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου. Τη χειµερινή σεζόν 2009-2010 εµφανίστηκε σε µουσική σκηνή «Ωδήsia» στην Ιερά Οδό (µαζί µε Αστεριάδη, Κουµιώτη, Βιολάτη, Καράλη), ενώ δεν πρόλαβε να τραγουδήσει µαζί µε τους φίλους της του Νέου Κύµατος στο Μπάντµιντον. Τελευταία της εµφάνιση ήταν στις 14 Αυγούστου στο Αττικό Αλσος µε τον Μιχάλη Βιολάρη.

Είχε κάνει δύο γάµους. Τον πρώτο µε τον ηθοποιό Βασίλη Μαυροµµάτη µε τον οποίο είχε αποκτήσει δύο κόρες, ενώ τα τελευταία 31 χρόνια σύντροφός της ήταν ο Γιάννης Λιανός (παντρεύτηκαν µαζί πριν από έναν χρόνο στο Λαύριο). Πριν από οκτώ µήνες έφυγε από τη ζωή και η µητέρα της Καίτης Χωµατά.

Ο Μιχάλης Βιολάρης δήλωσε στα «ΝΕΑ» για την απώλεια της Καίτης Χωµατά: «Τα 32 χρόνια µε την ασθένειά της να την κουβαλάει µαζί της τα πέρασε παλικαρίσια και πιστεύω ότι ο οµφάλιος λώρος µε τη ζωή ήταν το τραγούδι. Ζούσε για να τραγουδάει».

Η νεκρώσιµη ακολουθία θα ψαλεί αύριο στις 16.00 στον Ιερό Ναό Αγ. Μαρίνας Ηλιούπολης και θα ταφεί στο Νεκροταφείο Ηλιούπολης