ΕΝΑ ΑΠΟ τα γνωστότερα συνθήματα των οικολόγων είναι ότι το πλαστικό αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή για το περιβάλλον επειδή δεν αποσυντίθεται. Νέα έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στην Ουάσιγκτον αποδεικνύει ότι στους ωκεανούς το πλαστικό αποσυντίθεται- χωρίς αυτό να αποτελεί όμως μεγάλη παρηγοριά.
Χιλιάδες τόνοι πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς. Ένα τμήμα αυτών των απορριμμάτων ξεβράζεται στις ακτές και ένα άλλο παρασύρεται από τα ρεύματα στην αποκαλούμενη Τεράστια Δίνη Σκουπιδιών στον Ειρηνικό, μια έκταση μεγαλύτερη από το Τέξας που βρίσκεται ανάμεσα στην Καλιφόρνια και τη Χαβάη.
Στους ωκεανούς
«Διαπιστώσαμε ότι το πλαστικό στους ωκεανούς αποσυντίθεται καθώς εκτίθεται στη βροχή, τον ήλιο και άλλες περιβαλλοντικές συνθήκες» τονίζει ο Κατσουχίκο Σάιντο, χημικός από το Πανεπιστήμιο Νίχον της Ιαπωνίας. «Η αποσύνθεση αυτή αποτελεί σε μια ακόμη πηγή παγκόσμιας ρύπανσης που θα παραμείνει και στο μέλλον».
Όπως ανέφερε ο Σάιντο, κατά την αποσύνθεση του πλαστικού εκλύονται τοξικές χημικές ουσίες που επηρεάζουν τη λειτουργία των ορμονών στα ζώα (όπως η διφαινόλη Α).







