Στα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στις 20 Ιουνίου, όταν οι προβολείς της παγκόσμιας δημοσιότητας θα είναι στραμμένοι στον Ιερό Βράχο, ο Παρθενώνας, το Ερεχθείο και τα Προπύλαια θα είναι γεμάτα σκαλωσιές και ο ναός της Απτέρου Νίκης «κολοβός». Οι τεχνικές καθυστερήσεις που προκάλεσε η ροή της χρηματοδότησης πέρσι και φέτος στα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης (όπως η αποκατάσταση της βόρειας κιονοστοιχίας του Παρθενώνα) μειώνουν την αίγλη του πιο διάσημου ελληνικού μνημείου.

Επιχειρώντας δε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μόλις χτες το υπουργείο Πολιτισμού υποσχέθηκε 1,3 εκατ. ευρώ με τον όρο να δαπανηθούν μέχρι τέλος Ιουνίου! Στο μεταξύ, μόνον οι μισές σκαλωσιές έχουν απομακρυνθεί από τη δυτική κεντρική διάβαση των Προπυλαίων και αποκαλύπτουν τη δουλειά που έγινε στην όντως θαυμάσια αποκατάσταση των φατνωματικών οροφών- μένουν όμως οι άλλες μισές που εμποδίζουν τη θέα προς τον Παρθενώνα. Ενώ οι σκαλωσιές στη βόρεια κιονοστοιχία του Παρθενώνα, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα είχαν καταβιβασθεί πέρυσι, δεν προβλέπεται να φύγουν μέχρι το 2010 και ο ναός της Αθηνάς Νίκης παραμένει ακόμη ημιτελής.

Τριάντα χρόνια μελετών, ανακαλύψεων και πρωτοφανών επεμβάσεων (διάλυσης, εξυγίανσης, συμπλήρωσης και ανάταξης) στα μνημεία της Ακρόπολης, 32,6 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν μόνον το 2001-09 από το Β΄ και Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης δεν ήταν αρκετά για να κλείσουν εγκαίρως τα πολλά ανοιχτά μέτωπα των αναστηλωτικών προγραμμάτων. Το 2009 το προσωπικό των έργων, περί τα 250 άτομα, εργαζόταν χωρίς να πληρώνεται, περιμένοντας επιπλέον χρηματοδότηση και να ενταχθούν τα έργα στο Δ΄ ΚΠΣ με 15,8 εκατ. ευρώ για το 2007-13.

Οι καθυστερήσεις στην αποπεράτωση συμπαρασύρουν και την έναρξη των τριών επόμενων μεγάλων αναστηλωτικών προγραμμάτων: την αποσυναρμολόγηση των δύο γωνιών της δυτικής όψης και του κεντρικού επιστηλίου του Παρθενώνα, «που βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση», τη μεταφορά έξι μετοπών στο Νέο Μουσείο, την αποκατάσταση του υπέρθυρου του οπισθόναου και το ξαναχτίσιμο των δύο διαλυμένων μακρών τοίχων με 700 λιθόπλινθους που βρίσκονται τώρα στο έδαφος.

Επιχειρώντας τον απολογισμό της τελευταίας οκταετίας, η διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης Μαίρη Ιωαννίδου υπογράμμισε ότι «ο αρχικός σωστικός χαρακτήρας των επεμβάσεων διευρύνθηκε για να καταλήξει στην αποκατάσταση των μνημείων».

Έτσι, δημιουργήθηκε τράπεζα- ηλεκτρονική βάση δεδομένων, εγκαταστάθηκαν στην Ακρόπολη συστήματα παρακολούθησης σεισμικής συμπεριφοράς, καταγράφηκαν, ταξινομήθηκαν 7.000 διάσπαρτα μέλη, εφαρμόσθηκαν πρωτοποριακές μέθοδοι καθαρισμού των γλυπτών της δυτικής ζωφόρου με κοκτέιλ ακτίνων λέιζερ, που εφαρμόζονται τώρα στην προστασία των Καρυατίδων.

Σημεία αιχμής

Σε αριθμούς


1.000αρχιτεκτονικά μέλη με συνολικό βάρος 2.350 τόνους συντηρήθηκαν και αναστηλώνονται 600μάρμαρα συγκολλήθηκαν από θραύσματα 810συμπληρώματα κατασκευάστηκαν από νέο μάρμαρο 120μέλη κατασκευάστηκαν από νέο μάρμαρο 500κ.μ. από νέο μάρμαρο Πεντέλης- Διονύσου χρησιμοποιήθηκαν για την αναστήλωση