Βουνό ή θάλασσα; Φρέσκο ψάρι ή καλό κρέας; Βόλτες σε όμορφα στενά δρομάκια ανάμεσα σε νεοκλασικά σπίτια ή κατά μήκος της παραλίας αγναντεύοντας τις Σποράδες; Διαδρομές με το αυτοκίνητο και τα πόδια σε πυκνά δάση και πηγές ή με το σκάφος σε απάτητες παραλίες, νησάκια και άγριες ακτές; Ό,τι κι αν προτιμάτε, θα το βρείτε εδώ, στην Κύμη Ευβοίας.
Άσπρες μύτες. Παντού άσπρες μύτες! Σαν την τηλεοπτική διαφήμιση γνωστού γιαουρτιού! Η άχνη ζάχαρη από τα αμυγδαλωτά στρογγυλοκάθεται εκεί και όλες οι ανασφαλείς κινήσεις των χεριών που προσπαθούν να την απομακρύνουν διακριτικά, αποτυγχάνουν. Τα αμυγδαλωτά Κύμης αλλά και ο μπακλαβάς είναι πειρασμός. Αυτό το ξέρουν καλά όσοι έρχονται εδώ και φεύγουν γεμίζοντας με κουτιά το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου.

Μία, δύο, τρεις… πενήντα δύο! Τα στοιχήματα πέφτουν βροχή για τον ακριβή αριθμό των κλειστών και ανηφορικών στροφών που σκαρφαλώνουν στην πλαγιά, οδηγούν από το λιμάνι στην Άνω Κύμη σε 4 χλμ. και περιλαμβάνονται στους αγώνες πανελλήνιου πρωταθλήματος ράλι που είναι γνωστό ως Ανάβαση Κύμης. Τα προστατευτικά λάστιχα κατά μήκος του δρόμου συνοδεύουν τους αθεράπευτα ονειροπόλους που έρχονται εδώ εκτός πρωταθλήματος και γίνονται για λίγα λεπτά ραλίστες ξαναζώντας παιδικά όνειρα.

Οι στροφές έχουν καταγραφεί επίσημα ως 52, αλλά ανεπίσημα… ακούγονται πολλά γι΄ αυτές. Κάποιοι λένε πως εκείνος που σχεδίασε τον δρόμο πριν από ενάμιση αιώνα ήταν χαρτοπαίκτης και θυσίασε την οδική ευκολία προκειμένου να βγουν οι στροφές όσες και τα χαρτιά της τράπουλας! Άλλοι, πάλι, λένε πως ο σχεδιαστής ήταν απλώς μεθυσμένος. Η αλήθεια πιθανότατα είναι ότι ο δρόμος χαράχτηκε πάνω στο παλιό μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι, όπως και σε τόσα άλλα μέρη της Ελλάδας.

Στην παραλία της Κύμης υπάρχει το λιμάνι και μια ατέλειωτη περατζάδα με καφέ και ταβέρνες. Τα ψαροκάικα που δένουν εκεί κοντά, τις τροφοδοτούν με φρέσκα ψάρια.

Το λιμάνι της Κύμης, από το οποίο φεύγουν τα πλοία για τη Σκύρο και τις Βόρειες Σποράδες (από 20 Ιουνίου για Αλόννησο και Σκόπελο), είναι ένα από τα μεγαλύτερα τεχνητά λιμάνια της χώρας. Στο παρελθόν υπήρξε σημαντικό κέντρο, αφού εδώ φόρτωναν τα καράβια τον λιγνίτη που εξορυσσόταν από τα λιγνιτωρυχεία της περιοχής μέχρι το 1962.

Ο κόσμος κάνει μπάνιο στις δύο παραλίες που βρίσκονται δεξιά και αριστερά του οικισμού: το Σουτσίνι ανατολικά και τη διάσημη Πλατάνα δυτικά, όπου εκβάλλει και το ποτάμι της Σκοτεινής.

Το χωριό της Άνω Κύμης είναι χτισμένο πάνω στην πλαγιά και αγναντεύει τη θάλασσα, γεγονός που του χάρισε το προσωνυμίο «Μπαλκόνι του Αιγαίου». Θα σας κερδίσει με την ομορφιά του καθώς θα κάνετε βόλτες στα στενά δρομάκια του με τα περίφημα κουμιώτικα νεοκλασικά σπίτια. Τα πρώτα που χτίστηκαν είναι έργα Ηπειρωτών μαστόρων και πετράδων της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι ήρθαν εδώ τον 19ο αιώνα. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε η περίφημη πέτρα Βιτάλου, ενώ μέχρι τα τέλη του αιώνα χτίστηκαν και τα αμιγώς νεοκλασικά κτίρια και οι ναοί. Τα φουρούσια, οι επιγραφές, οι σιδεριές των μπαλκονιών είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που θα σας εντυπωσιάσουν στα σπίτια, πολλά από τα οποία ευτυχώς αναστηλώνονται.

Πριν φύγετε από το χωριό αξίζει να επισκεφθείτε τον συνεταιρισμό γυναικών. Οι γυναίκες της Κύμης φτιάχνουν ακόμη τα περίφημα κουκουλάρικα κάδρα, τα αληθινά αριστουργήματα- χειροτεχνήματα από κουκούλι μεταξοσκώληκα. Εκεί θα σας κεράσουν και τα φημισμένα αποξηραμένα σύκα της περιοχής.

Τις νύχτες το λιμάνι της Κύμης φωτίζεται και η μικρή πόλη καθρεφτίζεται στα μαύρα νερά του Αιγαίου. Στην άκρη του μόλου, στο φανάρι, μακριά από τα περίεργα βλέμματα, οι νεαροί παρκάρουν τα αυτοκίνητα και δυναμώνουν τις μουσικές. Καθώς η πόλη απέναντι φεγγοβολά, τσουγκρίζουν αθόρυβα τα πλαστικά ποτήρια και αφήνουν τα γέλια και τις φωνές τους να αντηχήσουν στο σκοτάδι μέσα στην ασφαλή αγκαλιά του μεγάλου κυματοθραύστη.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

Από τη Χαλκίδα οδηγώντας νότια θα εγκαταλείψετε το κεντρικό δίκτυο μετά το Αλιβέρι στο ύψος του χωριού Λέπουρα και θα στρίψετε αριστερά. Η Κύμη απέχει 89 χλμ. από τη Χαλκίδα.

info

Δήμος: 22220 24000

Νοσοκομείο: 22220 22332

Λιμεναρχείο: 22220 22606

Φέρι μπόουτ: 22220 22020, 22522

Αστυνομία: 22220 22555