Η ώρα πλησιάζει. Χιλιάδες άνθρωποι κάνουν πρόβες με τις στολές και τα άρματά τους και άλλοι τόσοι κλείνουν εισιτήρια και δωμάτια στα ξενοδοχεία. Η πόλη μυρίζει ήδη μαυροδάφνη και χαρτοπόλεμο. Η αυλαία έχει σηκωθεί από τις 19 Ιανουαρίου, το σύνθημα έχει δοθεί. Σε λίγες ημέρες η Πάτρα θα… καεί!


O «τελάλης» έχει δώσει το σύνθημα από τις 17 Ιανουαρίου. Έξω από το θέατρο «Απόλλων» έχει σχηματιστεί μια τεράστια ουρά και ένα σούσουρο υψώνεται πάνω από την πλατεία Γεωργίου. Οι παραστάσεις του Καρναβαλικού Κομιτάτου και των θεατρικών ομάδων κόβουν αμέτρητα εισιτήρια στα θέατρα της πόλης.

Στο καρναβαλικό εργαστήρι μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στα άρματα, στα ραφεία γίνονται οι τελευταίες επιδιορθώσεις των στολών, στα σπίτια, στα σχολεία, στους δρόμους οι μασκαράδες κάνουν τις τελευταίες πρόβες και ετοιμάζονται για τη μεγάλη γιορτή. Στους δρόμους και τις πλατείες οι ηθοποιοί του θεάτρου δρόμου δίνουν τις παραστάσεις τους, ο κόσμος στέκεται και κοιτάζει. Πολυπρόσωπες μπάντες με όργανα σκορπούν γύρω μουσικές.

Η Πάτρα είναι πάντα όμορφη, αλλά αυτά τις ημέρες μεταμορφώνεται. Μεταμφιέζεται κι αυτή σαν τους μασκαράδες της, αποκτά έναν ακόμη πιο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, μοιάζει πιο εξωστρεφής από ποτέ.

Όλο τον χρόνο ετοιμάζεται γι΄ αυτή τη γιορτή η οποία διαρκεί περίπου ένα μήνα και είναι μία από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας. Στα μέσα Ιανουαρίου γίνεται η τελετή έναρξης και τότε ξεκινούν οι εκδηλώσεις. Την Τσικνοπέμπτη όλα είναι έτοιμα και οι μασκαράδες ξεχύνονται στους δρόμους. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς καταφτάνουν οι περισσότεροι νεαροί επισκέπτες, πίνουν, μεθούν, χορεύουν, κοιμούνται στα παγκάκια και τις προβλήτες και φεύγουν με τα πρωινά δρομολόγια του τρένου και του ΚΤΕΛ.

Εκείνοι που ξέρουν δηλώνουν πως δεν είναι αυτό το Πατρινό Καρναβάλι.

Η αξία και η ομορφιά του φαίνεται τις προηγούμενες ημέρες: Τότε που οι Πατρινοί απολαμβάνουν τις εκδηλώσεις του δήμου και των ανεξάρτητων ομάδων και καλλιτεχνών και η Πάτρα γίνεται γιορτινή.

Αξίζει λοιπόν να έρθετε κι εσείς μερικές ημέρες νωρίτερα. Να συμμετέχετε στα δρώμενα και να δείτε όλη την προετοιμασία του Καρναβαλιού. Να είστε σίγουροι πως θα το απολαύσετε πολύ περισσότερο!