Λέξεις ελληνικές, γεύσεις τούρκικες, εικόνες ανάκατες… σαν την κρέμα και την κανέλα που ανακατεύονται στο καζάνι του καζάν ντιπί. Αυτή είναι η Κομοτηνή: μια πόλη όπου συναντώνται η Δύση και η Ανατολή.
«Welcome to Βulgaria!»: οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της γειτονικής χώρας σου στέλνουν sms κάθε τόσο για να σε καλωσορίσουν στη χώρα τους. «Μα πού βρίσκομαι;», αναρωτιέσαι μπερδεμένος καθώς περπατάς στην πλακόστρωτη παλιά αγορά της Κομοτηνής. Έχεις μόλις διασχίσει κεντρικούς δρόμους γεμάτους πολυκατοικίες, καταστήματα και καφέ. Μπροστά σου υψώνεται ο μιναρές του Γενί Τζαμί και μια μουσουλμάνα με κόκκινη μαντίλα σε προσπερνά γρήγορα και τρυπώνει σε ένα στραγαλάδικο, κρατώντας στα χέρια τσάντες από πολυτελή καταστήματα ρούχων.

Οι αντιθέσεις δεν τελειώνουν στην Κομοτηνή. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι, εκκλησίες και τζαμιά, τενεκετζίδικα και πολυκαταστήματα, μοντέρνες πολυκατοικίες και τούρκικα χαμόσπιτα, αρμένικες γειτονιές και παλιά αρχοντόσπιτα συνυπάρχουν στην πρωτεύουσα της Ροδόπης. Η Γκουμουλτζίνα της περιόδου της τουρκοκρατίας, είναι σήμερα μια πόλη με χιλιάδες φοιτητές και έντονη βραδινή ζωή που συνδυάζει ευρωπαϊκές και ανατολίτικες εικόνες και μυρωδιές.

info

● Δήμος: 25310 27671

● Νοσοκομείο: 25310 24601-9

● Αστυνομία: 25310 83201