Θέλησε να αναπτύξει με τον δικό του, έξοχο τρόπο 4-5 σελίδες της Βίβλου. Του πήρε δέκα ολόκληρα χρόνια. Αφομοίωσε στο μεταξύ όλες τις απόψεις της εποχής του γύρω από τον πολιτισμό των Βαβυλωνίων, την ιδιοπροσωπία των Ασσυρίων, την κοσμολογία των Ελλήνων, τη μυθολογία της αστρολογίας και όχι μόνον. Εξέτασε όσο λίγοι τα νομαδικά πάθη και την εμμονή των Ισραηλιτών για τον έναν Θεό τους και τον αρχετυπικό φόβο που ανέκαθεν τούς προκαλούσε.

Έλαβε βεβαίως υπόψη του τον βουδισμό και τα συναφή εντυπωσιακά διδάγματα του ινδάλματός του, του Σοπενχάουερ, για την εξ αντικειμένου ανυπαρξία του παρελθόντος και του μέλλοντος, πρόλαβε να κάνει κτήμα του την ανατρεπτική θεωρία του βιωματικού χρόνου του Μπερξόν και γοητεύτηκε από τη ρηξικέλευθη ερμηνεία των ονείρων του Φρόυντ. Είδε πίσω από τα φαινόμενα του κόσμου όλες εκείνες τις πάγιες αρχές, που προκαθορίζουν δομές σκέψης και συμπεριφορές λαών. Διάβασε την Ιστορία όχι σαν έναν ακόμη εφιάλτη, αλλά σαν ένα παραμύθι αυταπατών, κωμικοτραγικών διαψεύσεων και συγκινητικών εξάρσεων. Ενοφθάλμισε στη συνέχεια όλα τα πορίσματά του σε 2.300 σελίδες, οι οποίες ευτύχησαν στο πέρασμά τους στη γλώσσα μας, που επεχείρησε με την συνδρομή των εκδόσεων Gutenberg ο Λευτέρης Αναγνώστου.

Πρόκειται για το τετράτομο έργο του Τόμας Μαν, που συνοψίζει, κατά τρόπο ηδύ και άριστα συγκερασμένο, το όνειρο του ανθρώπου να διερμηνεύσει την ανθρώπινη και τη θεία φύση, έχοντας στη διάθεσή του ελάχιστα εργαλεία, πολλές φοβίες κι άλλες τόσες προκαταλήψεις. Πιστέψτε με, διαβάζεται με κομμένη την ανάσα.

Ο Γιώργος Βέης είναι ποιητής.