O ορεινός όγκος της Ελλάδας περικλείει κάποια από τα ομορφότερα και εντυπωσιακότερα τοπία της. Οι χειμερινές εκδρομές στην ύπαιθρο είναι ό,τι καλύτερο για τη σωματική, πνευματική και ψυχική μας υγεία. Οι περισσότεροι από εμάς θα χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητό μας για να φτάσουμε στον προορισμό μας. Τον χειμώνα όμως, που οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές αλλά και οι καιρικές συνθήκες αντίξοες, το όχημά μας θέλει ειδική προετοιμασία για να είναι ασφαλές στην κάλυψη μεγάλων ή και μικρότερων αποστάσεων. Ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα ακινητοποίησης του αυτοκινήτου κατά τους χειμερινούς μήνες είναι η άδεια μπαταρία. Επίσης, δεν είναι καθόλου ευχάριστο να μείνουμε από μπαταρία σε απομακρυσμένο μέρος ή ακόμα και μέσα στην πόλη. Η μπαταρία, λοιπόν, είναι το βασικό μέλημα του οδηγού και καλό είναι μία αδύναμη μπαταρία να αντικαθίσταται παρά να επαναφορτίζεται.

Όταν τα λάστιχα είναι φθαρμένα και πολυκαιρισμένα το αυτοκίνητο με την παραμικρή βροχή μπορεί να γλιστρήσει, με άγνωστες συνέπειες. Τα ελέγχουμε πριν διανύσουμε μεγάλη απόσταση και τα αντικαθιστούμε όταν συμπληρωθεί ο χρόνος ζωής τους. Οδήγηση σε βροχή: Η ελαφρά βρεγμένη άσφαλτος είναι πιο επικίνδυνη από το οδόστρωμα που έχει δεχθεί πολλή βροχή. Οδηγούμε με μικρές ταχύτητες και κρατάμε τις αποστάσεις ακόμα και στους επαρχιακούς δρόμους που η κίνηση δεν είναι μεγάλη. Σημαντικό είναι να θυμόμαστε να χρησιμοποιούμε τα φώτα διασταύρωσης και όχι τα φώτα ομίχλης.

Οδήγηση σε χιόνι: Η σταθερή ταχύτητα χωρίς βίαια πατήματα του γκαζιού αλλά και του φρένου είναι πολύ σημαντικά για την ασφαλή οδήγησή μας σε χιόνι. Το ίδιο ισχύει και για την οδήγηση σε λάσπη ή πάγο. Για το χιόνι και τον πάγο είναι απαραίτητη η χρήση αλυσίδων, γι΄ αυτό θα πρέπει να τις έχουμε πάντα στο πορτ μπαγκάζ σε περίπτωση που κινηθούμε προς βουνό έστω κι αν ο καιρός δείχνει καλός.

Ο αριθμός των ατυχημάτων που προκαλούνται λόγω αϋπνίας ή κούρασης είναι μεγάλος. Φροντίζουμε να κοιμηθούμε επαρκώς τη νύχτα πριν από το ταξίδι και σταματάμε τουλάχιστον για ένα τέταρτο κάθε δύο ώρες ταξιδιού.

● Είναι αναγκαίο να έχουμε στο πορτ μπαγκάζ: φακό, σχοινί ρυμούλκησης, βοηθητικά καλώδια για ρεύμα στην μπαταρία, προειδοποιητικό ανακλαστικό «τρίγωνο», κουτί Α΄ Βοηθειών και πυροσβεστήρα. Επίσης, μία κουβέρτα ή ένας υπνόσακος είναι καλό να υπάρχουν, σε περίπτωση που ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητό μας για οποιονδήποτε λόγο και η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλή.