Ονόματα

ΜΕΤΑ το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» στην ΠΓΔΜ, έχει σειρά και ανδριάντας του μεγάλου στρατηλάτη που πρόκειται να στηθεί σε κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος έλεγε χθες το απόγευμα πως «εκτός από το γραφικό, υπάρχει και το γραφικότερο». Η ουσία, πάντως, είναι πως όσο εκκρεμεί το ζήτημα της διεθνούς ονομασίας της χώρας τους, οι Σκοπιανοί επιμένουν να προσεταιρίζονται σύμβολα και ονόματα της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας στο εσωτερικό του κράτους τους.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα- και στα Σκόπια πάει αύριο- ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς.

Περιοδείες

ΑΡΧΕΣ Φεβρουαρίου, τέλος, αρχίζει περιοδεία στη Θράκη η Ντόρα Μπακογιάννη. Το πακέτο ενίσχυσης της περιοχής που ανακοινώθηκε πρόσφατα είναι κυβερνητικό και εμπλέκει περισσότερα υπουργεία. Αλλά η Ντόρα βλέπει το θέμα με μητρική διάθεση. Και, εν πάση περιπτώσει, είθισται οι υπουργοί Εξωτερικών, από εποχής Γιώργου Παπανδρέου, να πηγαίνουν κάθε τρεις και λίγο στη Θράκη.