Όταν ένας αθλητής αποφασίζει να αφιερώσει τα καλύτερά του χρόνια για τον πρωταθλητισμό, γιατί το κάνει;

Ο αθλητισμός σίγουρα είναι μία εναλλακτική λύση για να αποφύγει ένας νέος θανάσιμες παγίδες.

Για να γίνεις καλός αθλητής προετοιμάζεσαι, προγραμματίζεις την προπόνησή σου, αξιολογείς τον εαυτό σου, χρησιμοποιείς το μυαλό σου, επιλέγεις τους στόχους σου και προσπαθείς να τους φτάσεις.

Στη ζωή δεν κάνουμε το ίδιο;

Προετοιμαζόμαστε για να επιτύχουμε σε αυτό που θέλουμε. Στην προσπάθεια αυτή συναντάμε εμπόδια. Για να τα υπερπηδήσουμε όμως επιστρατεύουμε ικανότητες όπως εργατικότητα, υπομονή, προσεγμένο σχεδιασμό, γνώση, θάρρος, δεν απογοητευόμαστε από τις ατυχίες, αλλά αυτές γίνονται η αιτία να προσπαθήσουμε ξανά.

Ο αθλητισμός είναι μία προσπάθεια συνεχής που απαιτεί προγραμματισμό, επιλογή στόχων, γνώση των ικανοτήτων μας για να μη θέτουμε υπερβολικούς στόχους, είναι ένα σχολείο για την ίδια τη ζωή. Σε θωρακίζει με ικανότητες για να την αντιμετωπίσεις.

Άρα ο αθλητισμός δεν είναι μόνο καλύτερη φυσική κατάσταση, δεν είναι μόνο ψυχαγωγία ή εναλλακτική λύση για να μην πάει ο νέος στα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τις κακές παρέες, δεν σου δείχνει μόνο τον δρόμο για τη δημιουργική ψυχαγωγία, δεν σε βοηθάει μόνο να αντιστέκεσαι στους θανάσιμους πειρασμούς, να λες όχι όταν πρέπει και να μην παρασύρεσαι από ελκυστικές θανάσιμες προτάσεις… Είναι στην κυριολεξία, μαζί με τον πολιτισμό, ο δρόμος για τη δημιουργία, για να πρωταγωνιστήσεις στη ζωή.

Όμως γιατί ένας αθλητής κάνει πρωταθλητισμό; Αν με ρωτούσατε θα σας απαντούσα απλά τα εξής:

Έκανα πρωταθλητισμό γιατί αγάπησα υπερβολικά τον αθλητισμό.

Έκανα πρωταθλητισμό γιατί μέσα από την προσπάθεια αυτή ήθελα να ξεχωρίσω. Γιατί ήθελα να συνδέσω το όνομά μου με κάτι αξιόλογο.

Έκανα πρωταθλητισμό για έναν ακόμα βασικό σκοπό:

Ήθελα την ομορφιά της προσπάθειας, την εναλλαγή αποτυχιών και επιτυχιών, την πολύ ανθρώπινη προσπάθεια για το καλύτερο, το πάθος για διάκριση, κάποια μέρα να τα μεταδώσω στα παιδιά.

Σ κεφτείτε, τόσοι άνθρωποι που πέτυχαν μεγάλους στόχους, εάν κληθούν από την Πολιτεία, πόσα θα μπορούσαν να προσφέρουν στα παιδιά. Σκεφτείτε αν όλους αυτούς τους ενεργοποιούσαμε με πρόγραμμα και συγκεκριμένους στόχους τι αποτελέσματα θα είχαμε.

Δεν υπάρχουν μόνο για να τους καλούμε με σκοπό να τους τιμήσουμε, να λαμπρύνουν τις διάφορες εκδηλώσεις, να προσελκύσουν κόσμο…

Γι΄ αυτό έκαναν, πιστεύω, όλοι αυτοί οι μεγάλοι αθλητές πρωταθλητισμό.

Όχι μόνο για να διακριθούν αλλά για να προσφέρουν το καλύτερο: την αγάπη στα παιδιά, την προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο.

Ο Χρήστος Παπανικολάου είναι Ολυμπιονίκης, τέως παγκόσμιος ρέκορντμαν στο άλμα επί κοντώ.