Την ώρα που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πετούσε προς την Ουάσιγκτον, ο άνθρωπος που αποτελεί ουσιαστικά το νούμερο δύο στην ιεραρχία της Ρωσίας, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έκανε ρελάνς με μια – εξίσου απρόσμενη – επίσκεψη στο Πεκίνο, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώθηκε χθες. Ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός και νυν αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας απέδειξε, έτσι, στην πράξη ότι αν για την Ουκρανία ο ισχυρότερος σύμμαχος είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το μεγάλο στήριγμα της χώρας του παραμένει η Κίνα, σε μια στιγμή μάλιστα που τα τείχη τα οποία τη χωρίζουν με τη Δύση μεγαλώνουν διαρκώς. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι αρκετές φορές το Πεκίνο έχει πάρει αποστάσεις από την τακτική της Μόσχας, υποστηρίζοντας τον διάλογο και εκφράζοντας την κατηγορηματική του αντίθεση στη χρήση πυρηνικών όπλων.

Αν και το ακριβές περιεχόμενο των συνομιλιών που είχαν ο ίδιος και η πολυμελής ρωσική αντιπροσωπεία με τον Σι Τζινπίνγκ παραμένει άγνωστο, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι βασικό θέμα στην ατζέντα ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς χθες συμπληρώθηκαν 300 ημέρες από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Σε αυτό δε το διάστημα, ο Μεντβέντεφ έχει αναδειχθεί στο πιο επιθετικό «γεράκι» του Κρεμλίνου, διατυπώνοντας συχνά τις πλέον ακραίες θέσεις.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Tass, ο ίδιος μετέφερε στον πρόεδρο της Κίνας προσωπικό μήνυμα του Βλαντίμιρ Πούτιν στο οποίο, σύμφωνα με το γραφείο του, «σημειώνεται το άνευ προηγουμένου επίπεδο του πολιτικού διαλόγου και της πρακτικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ρωσία και Κίνα». «Οι δύο πλευρές συγχρόνισαν τα ρολόγια τους σε ένα μεγάλο εύρος σημαντικών διεθνών ζητημάτων, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι οι προσεγγίσεις της Μόσχας και του Πεκίνου στα πιο πιεστικά διεθνή προβλήματα σε μεγάλο βαθμό συμπίπτουν», προσθέτει η παραπάνω ανακοίνωση.

Στρατηγική

σχέση και ενέργεια

«Η διαμόρφωση του συνολικού πλαισίου της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας και Ρωσίας στη νέα εποχή αποτελεί μια επιλογή την οποία έχουν κάνει και οι δύο χώρες και συνάδει με τη μοναδική εθνική θέση και τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά τους συμφέροντα», σημείωσε από την πλευρά της η κρατική τηλεόραση της Κίνας, μεταφέροντας όσα είπε ο Σι στον συνομιλητή του. Ο ίδιος φέρεται να τόνισε πως «η Κίνα, μαζί με τη Ρωσία, έχει πρόθεση να προωθήσει την πιο δίκαιη και ορθολογική άσκηση της παγκόσμιας διακυβέρνησης».

Αναμφίβολα, επίσης, ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν εκτενώς ήταν και η διμερής ενεργειακή συνεργασία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι την ίδια στιγμή, ο Πούτιν έδωσε το σύνθημα για την κατασκευή ενός νέου παρακλαδιού (μήκους 804 χιλιομέτρων) στο σύστημα των αγωγών που θα τροφοδοτούν την Κίνα με ρωσικό φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Σιβηρίας. «Ξεκινήστε τη δουλειά», είπε από το κέντρο διοίκησης, παρουσία και του επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.