Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Εκνευρισμό κι απολογίες έχει φέρει η υπόθεση του «Turkaegean» στην κυβέρνηση. Και πρώτη κράτησα την αντίδραση του ίδιου του Πρωθυπουργού. Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ επιδίωξε, προφανώς, να μη σηκώσει το θέμα παραπάνω, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα νομικά περιθώρια εναντίον της κατοχύρωσης του συγκεκριμένου όρου από τον Τουρκικό Οργανισμό Τουρισμού και πρόσθεσε πως «δεν θα μασήσω τα λόγια μου, προφανώς και υπάρχουν ευθύνες που δεν υπήρξε νωρίτερα αντίδραση. Θέλω να είμαι πολύ σαφής, οι ευθύνες εδώ είναι υπηρεσιακές. Κάποιοι άνθρωποι εντός της διοίκησης πολύ απλά δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους». Την ίδια γραμμή, της απόδοσης ευθυνών στους διοικητικούς υπαλλήλους, ακολούθησε και ο Αδωνις Γεωργιάδης που ζήτησε πάντως συγγνώμη «από όσους στεναχώρησα», διαβεβαιώνοντας ότι «δεν είχα καμία απολύτως ενημέρωση, το έμαθα αφού είχε συμβεί». Πάντως από το υπουργείο Ανάπτυξης, είπε, ήταν «ένας και μοναδικός» ο υπάλληλος που γνώριζε και δεν ενημέρωσε. Τη συνέχεια, υποθέτω, θα τη μάθουμε δια της ΕΔΕ που έχει, ως γνωστόν, διαταχθεί.
Απολογισμός
με μηνύματα
«Μόνος του δεν μπορεί κανένας, ενώ μαζί μπορούμε πάντα». Με αυτή τη διαπίστωση (ή μήπως παραίνεση;) έκλεισε την απολογιστική ομιλία της στη Βουλή η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου. Μια «πολυσήμαντη και πολυπλόκαμη διαδρομή», όπως τη χαρακτήρισε ο Κώστας Τασούλας, που αφήνει πίσω της αναπτυξιακά έργα και συνέργειες που έγιναν χωρίς καμιά κρατική χρηματοδότηση. Και που πέτυχε να συνδέσει τη μνήμη του παρελθόντος, δια της επετείου της Επανάστασης, με την κοινωνική προσφορά στην υγεία, την έρευνα, το περιβάλλον, με τη Γιάννα Αγγελοπούλου να τονίζει ότι η επιδίωξή της ήταν εξαρχής «να συζητήσουμε και για την επόμενη μέρα».
Ο Καίσαρας
και οι Γαλάτες
O Kώστας Τασούλας, γνωστός λάτρης του Καβάφη, δεν έχασε χθες την ευκαιρία να τον επικαλεστεί κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα, που του παρέδωσε την ετήσια έκθεση νομισματικής πολιτικής 2021-2022. Επικαλούμενος το ποίημα «Τείχη» θύμισε τον στίχο που λέει «δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον», για να… κοπλιμεντάρει τον κεντρικό τραπεζίτη για τις καίριες προειδοποιήσεις του. Του επιφύλαξε και άλλα κολακευτικά όμως, παρομοιάζοντάς τον με τις χήνες που είχαν οι Ρωμαίοι στο Καπιτώλιο και τους έσωσαν από την αιφνιδιαστική επίθεση των Γαλατών, κρώζοντας και ξυπνώντας τους φρουρούς. Ο Στουρνάρας του θύμισε ότι παρ' όλα αυτά ο Καίσαρας ο ίδιος δεν τη γλίτωσε. Κι ο Τασούλας, ετοιμόλογος γαρ, ανταπάντησε ότι ο Καίσαρας ήταν στη Σύγκλητο, ενώ οι χήνες στο Καπιτώλιο. Δεν τις άκουσε. Δεν θα σας κρύψω ότι έκανα διάφορους παραλληλισμούς, αλλά δεν θα τους μοιραστώ, ας κάνει ο καθένας τους δικούς του.
Κάλπες στο Ισραήλ
Με νέο υπηρεσιακό πρωθυπουργό, τον κεντρώο υπουργό Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ, καθώς ο ετερόκλητος οκτακομματικός συνασπισμός που συγκρότησε πριν από έναν χρόνο με τον Ναφτάλι Μπένετ, τον μέχρι χθες πρωθυπουργό, κατέρρευσε, η Κνεσέτ διαλύθηκε και οι Ισραηλινοί την 1η Νοεμβρίου θα πάνε στις πέμπτες κατά σειρά εκλογές των τελευταίων 3,5 ετών. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα κάνει το παν προκειμένου να επιστρέψει στην πρωθυπουργία, παρότι δικάζεται ακόμα κατηγορούμενος για διαφθορά. Χθεσινή δημοσκόπηση θέλει το κόμμα του «Μπίμπι» να ελέγχει μαζί με δεξιούς και υπερορθόδοξους πολιτικούς συμμάχους του τις 58 από τις 120 έδρες της Βουλής μετά τις επόμενες εκλογές, έναντι 56 εδρών για τα κόμματα του απερχόμενου συνασπισμού. Η αβεβαιότητα στη χώρα επηρεάζει αναπόφευκτα και το τρίγωνο Αθήνα - Λευκωσία - Ιερουσαλήμ, η Ελλάδα παρακολουθεί λοιπόν τις εξελίξεις με προσοχή.
«Εφυγε» ο Ηλίας Νικολακόπουλος
Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και η ακαδημαϊκή κοινότητα έστειλαν συλλυπητήρια μηνύματα χθες για τον θάνατο του ομότιμου καθηγητή εκλογικής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλία Νικολακόπουλου, που «έφυγε» ξαφνικά, στα 75 του χρόνια, από ανακοπή καρδιάς. Ο κορυφαίος εκλογολόγος γεννήθηκε μέσα στον Εμφύλιο, το 1947, από γονείς καταδικασμένους σε εξορία στην Ικαρία και στη Μακρόνησο, όπου ο πατέρας επέστρεψε ξανά το 1950 όταν συνελήφθη μαζί με τον Νίκο Μπελογιάννη. Ισως έτσι εξηγείται και η αφοσίωσή του στην πολιτική και την ιστορία και το ότι ήταν ο πρώτος μαθηματικός που ορκίστηκε διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης και ο θεμελιωτής, στην ουσία, της ερευνητικής εκλογολογίας της Μεταπολίτευσης, ταυτισμένος με τις εκλογικές αναλύσεις που επί χρόνια πρόσφερε ως συνεργάτης του Mega και των «ΝΕΩΝ».