Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζουν οι τράπεζες την εκτέλεση του σχεδίου εξυγίανσης των ισολογισμών τους, με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα το αργότερο μέσα στην επόμενη διετία. Στο πλαίσιο αυτό, η Alpha Bank μετά τη συμφωνία για τη συναλλαγή Galaxy (αφορά κόκκινα δάνεια ύψους 10,80 δισ. ευρώ) προχωρά σε έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης, προς βελτίωση του κεφαλαιακού της προφίλ, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έδωσε τα χέρια με την Intrum για την τιτλοποίηση Vega που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των δεικτών καθυστερήσεων.
Αναλυτικότερα, η Alpha Bank θα ανοίξει αύριο βιβλίο προσφορών για τη διάθεση ομολογιακών τίτλων Tier II με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ. Η έκδοση θα ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαιά της και θα διαφοροποιήσει τη σύνθεσή τους, όπως είναι πλέον ο κανόνας για όλους τους σημαντικούς ευρωπαϊκούς ομίλους. Οπως αναφέρουν πηγές από την τράπεζα, η έκδοση στηρίζεται από ένα πολύ ισχυρό σχήμα επενδυτικών τραπεζών (JP Morgan, Goldman Sachs, Citi, Nomura και Barclays ως Joint Lead Managers), δείγμα του ενδιαφέροντος των διεθνών επενδυτών για την Alpha Bank, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας με την Davidson Kempner για το Galaxy. Ως προς το επιτόκιο της έκδοσης, στόχος είναι να κινηθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στο αντίστοιχο της περσινής διάθεσης ομολόγων.
Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την Intrum για την πώληση του 30% των ομολογιών ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine notes) της τιτλοποίησης Vega των 4,90 δισ. ευρώ, που αφορά κόκκινα δάνεια σε οριστική καθυστέρηση με εξασφαλίσεις επί οικιστικών και επαγγελματικών ακινήτων. Εντός του Φεβρουαρίου 2021, η τράπεζα υπέβαλε αίτηση υπαγωγής της συναλλαγής στο πρόγραμμα Ηρακλής για την εξασφάλιση εγγυήσεων ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν θα ολοκληρωθεί σύντομα ο πρώτος μεγάλος κύκλος εξυγίανσης του ομίλου, μειώνοντας τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου στο 36% από 47% σήμερα.