Δίκες-εξπρές και απλούστευση όλων των διαδικασιών που προβλέπονται για χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που έχουν προσδιοριστεί να δικαστούν σε διάφορα Ειρηνοδικεία της χώρας ακόμα και έπειτα από 10 χρόνια, προβλέπονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, τουλάχιστον οι μισές από τις περίπου 70.000 αιτήσεις οφειλών του ν. 3869/2010 – γνωστού ως νόμου Κατσέλη – που εκκρεμούν σήμερα στα Ειρηνοδικεία και έχουν πάρει ημερομηνία συζήτησης από το 2022 και μετά, εκτιμάται ότι θα μπορέσουν ξεμπλοκάρουν για να επαναπροσδιοριστούν μέχρι το τέλος του 2021.

Η επιτάχυνση της όλης διαδικασίας, εξάλλου, είναι και ο στόχος του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και λοιπές διατάξεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου καθιερώνεται η χρήση ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη συγκέντρωση των σχετικών στοιχείων, σε μια προσπάθεια να επισπευστεί η συζήτηση των αιτήσεων, ενώ διατηρείται η επ’ ακροατηρίω διαδικασία εφόσον αυτή κριθεί αναγκαία από τους δικαστές.

Οι επιχειρούμενες παρεμβάσεις κινούνται στους παρακάτω βασικούς άξονες:

1. Εκκαθάριση των πινακίων μέσω της υποχρεωτικής για τους ενδιαφερομένους υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού της συζήτησης.

2. Καθιέρωση της υποβολής της αίτησης επαναπροσδιορισμού μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και εξοικονόμηση δαπανών, με δυνατότητα ηλεκτρονικής διενέργειας των κοινοποιήσεων, που αφορούν την επίσπευση της διαδικασίας, και λοιπών διαδικαστικών πράξεων.

3. Εφαρμογή του δικονομικού προτύπου της νέας τακτικής διαδικασίας του ν. 4335/2015 με την κάμψη της υποχρεωτικής προφορικότητας και την καθιέρωση της κατ’ εξαίρεση διαδικασίας εμμάρτυρης απόδειξης.