Βαρκάδα στα ήρεμα νερά ανάμεσα σε χιλιάδες σπάνια πουλιά, οδήγηση με τζιπ 4×4 στις όχθες της, ποδηλασία, τοξοβολία, ιππασία, παρατήρηση πουλιών… Η λίμνη Κερκίνη, τόπος σπάνιας ομορφιάς, είναι ένας τεράστιος παιδότοπος. Για μικρά, αλλά και μεγάλα παιδιά. Αρκεί να το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Και επειδή χρειάζονται αρκετές ημέρες για να τα κάνει κανείς όλα αυτά και να τη γνωρίσει καλύτερα, οι διακοπές των εορτών είναι ιδανικές για ένα ταξίδι ώς τον Νομό Σερρών.

Αυτό το πανέμορφο τοπίο δημιουργήθηκε όταν ένα φράγμα που φτιάχτηκε το 1932 στον Λιθότοπο έκοψε τη φόρα των νερών του Στρυμόνα. Είvαι έvας από τoυς 10 Υγρότoπoυς Διεθvoύς Σημασίας της Ελλάδας (Ramsar). Τα σπάνια πουλιά που μένουν εδώ για αναπαραγωγή, για να ξεχειμωνιάσουν ή απλά για να βρουν τροφή προκειμένου να συνεχίσουν το μεταναστευτικό τους ταξίδι, είναι αμέτρητα. Μερικά από τα είδη που μπορεί να παρατηρήσετε στη λίμνη είναι η νανόχηνα, ο στικταετός, ο κορμοράνος (ο οποίος τον χειμώνα φωλιάζει στο πανέμορφο παρόχθιο δάσος), ο λευκοτσικνιάς, ο αργυροτσικνιάς, η χαλκόκοτα, ο ροδοπελεκάνος, ο αργυροπελεκάνος και ο πελαργός. Γύρω από τη λίμνη ζει ένας μεγάλος αριθμός βουβαλιών, τα οποία βόσκουν ελεύθερα.

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες επισκέπτονται τον οικισμό που βάφτισε τη λίμνη, την Κερκίνη. Το λιμάνι της ενδείκνυται για περιπάτους. Αξίζει όμως να δείτε τον Λιθότοπο με το φράγμα, καθώς και το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, λίγο έξω από το Ακριτοχώρι. Χτίστηκε το 1981 και η αρχιτεκτονική του θυμίζει αυτή του Αγίου Ορους. Εχει πανοραμική θέα στη λίμνη.

Ομορφοι ξενώνες – οι περισσότεροι εκ των οποίων διοργανώνουν εναλλακτικές δραστηριότητες στη λίμνη – αναλαμβάνουν τη φιλοξενία σας στην Κερκίνη, στον Λιθότοπο, στο Ακριτοχώρι, στα Ανω και Κάτω Πορόια. Από το μενού των τοπικών ταβερνών ξεχωρίζουν πιάτα με βουβάλι, αγριογούρουνο ή ελάφι στον φούρνο!