Προβάδισμα άνω των είκοσι μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία, από το ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της MRB για τον μήνα Δεκέμβριο. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ στην τέταρτη. Οι απώλειες που καταγράφονται στον ΣΥΡΙΖΑ, κατευθύνονται προς το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.

Σε ότι αφορά την νέα κοινοβουλευτική ομάδα, γνωστή και ως «Νέα Αριστερά», αυτή συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 2,1%, ενώ με την αναγωγή των αποτελεσμάτων το ποσοστό της ανεβαίνει στο 2,5%.

Δείτε εδώ όλη την έρευνα

Τι δείχνει η δημοσκόπηση

Σύμφωνα με την έρευνα της MRB, η πρόθεση ψήφου δείχνει:

ΝΔ: 32,5%

ΠΑΣΟΚ: 12,2%

ΣΥΡΙΖΑ: 10,9%

KKE: 8,1%

Ελληνική Λύση: 5%

Πλεύση Ελευθερίας: 3,3%

Σπαρτιάτες 3%

ΝΙΚΗ: 2,7%

MEΡΑ25: 2,2%

Νέα Αριστερά: 2,1%

Με αναγωγή στο σύνολο, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

ΝΔ: 38,8%

ΠΑΣΟΚ: 14,6%

ΣΥΡΙΖΑ: 13%

KKE: 9,7%

Ελληνική Λύση: 6%

Πλεύση Ελευθερίας: 3,9%

Σπαρτιάτες 3,6%

ΝΙΚΗ: 3,2%

MEΡΑ25: 2,6%

Νέα Αριστερά: 2,5%

Ο πίνακας αποτυπώνει την πρόθεση της ψήφου και την αναγωγή στο σύνολο

Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών

Στην δημοσκόπηση αυτή, περιλαμβάνεται η πρώτη μέτρηση της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ. Σε αυτό τον πίνακα, η δημοτικότητα του πρωθυπουργού ανέρχεται στο 39.7%.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κασσελάκης, αξιολογείται θετικά από το 18,5% των πολιτών, ένα ποσοστό που τον τοποθετεί στην πέμπτη θέση μεταξύ των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών

Η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών έχει ως εξής:

  • Κυριάκος Μητσοτάκης -> 39,7%
  • Δημήτρης Κουτσούμπας -> 25,1%
  • Νίκος Ανδρουλάκης -> 24,5%
  • Ζωή Κωνσταντοπούλου -> 18,8%
  • Στέφανος Κασσελάκης->18,5%
  • Κυριάκος Βελόπουλος -> 15,6%
  • Δημήτρης Νατσιός -> 7,6%
  • Βασίλης Στίγκας ->5,3%

Τέλος, σε ερώτηση για την επιλογή μεταξύ των τριών, δηλαδή Μητσοτάκη, Κασσελάκη και Ανδρουλάκη, η σειρά παραμένει ίδια, με τον Κ. Μητσοτάκη να συγκεντρώνει 39,2%.

Τα σημαντικότερα προβλήματα των Ελλήνων

Βάσεις της δημοσκόπησης, το σημαντικότερο πρόβλημα για τους Έλληνες είναι η ακρίβεια, με αυξητική τάση σε σχέση με 12 μήνες πριν και ακολουθεί το θέμα της Υγείας/Περίθαλψης.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η ανεργία και ακολουθούν η Παιδεία, η Οικονομική Ανάπτυξη και με αύξηση +8% (στο 17,7% ποσοστιαία τεράστια διαφορά) το Φορολογικό Σύστημα.

Τέλος, διψήφια ποσοστά συγκεντρώνει, το Μεταναστευτικό / Προσφυγικό, η Εγκληματικότητα και η Μόλυνση του Περιβάλλοντος και κατ΄επέκταση και η Κλιματική Αλλαγή.

Ακρίβεια και πληθωρισμός τα βασικότερα προβλήματα

Πόσο σας ανησυχεί ότι δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση

Τέλος, στην δημοσκόπηση αυτή, οι πολίτες απάντησαν σε ερώτηση σχετική με το αν τους ανησυχεί ότι δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση. Από ότι φαίνεται από την μέτρηση, το δεδομένο αυτό προκαλεί αρνητικά συναισθήματα σε μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος.

Ακόμη, από την έρευνα φαίνεται ότι κανένα από τα παρόντα κομματικά σχήματα δεν φαίνεται ότι έχει την δυνατότητα να υπερβεί τα εκλογικά όρια του, έτσι όπως αυτά

αποτυπώθηκαν στις τελευταίες εκλογές και να εκφράσει ευρύτερες ομάδες αποτελώντας αυτοτελή εναλλακτική κυβερνητική επιλογή.

Στο γράφημα αυτό αποτυπώνεται η ανησυχία των πολιτών για το έλλειμμα ισχυρής αντιπολίτευσης κόντρα στην κυβέρνηση